Catalunya, Balears i Occitània aposten plegades per la transició energètica i la sostenibilitat

Font: MonPlaneta

04/04/2019 - 19:25

Una trobada entre representants dels tres governs estableix les bases de cooperació euroregional per promoure polítiques que afavoreixin l’adopció d'energies renovables

Aquest 27 de març, al Palau Robert de Barcelona, ha tingut lloc la primera jornada de col·laboració euroregional en eficiència energètica i energies renovables, en què van participar el director de l’Institut Català de l’Energia, Manel Torrent; la vicepresidenta de Transició Ecològica i Energètica d'Occitània, Agnès Langevine; i el director general d’Energia i Canvi Climàtic de les Illes Balears, Ferran Rosa, a més del director de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, el nord-català Xavier Bernard-Sans. La trobada es va emmarcar en el tercer dels eixos de treball definits al Full de Ruta 2018-2020 per a l’Euroregió, que aposta per contribuir al desenvolupament sostenible del territori.

El director de l’ICAEN, Manel Torrent, va assenyalar que “la transició energètica la farem conjuntament, perquè assumim plenament els objectius i reptes que fixa la UE. Tanmateix, el canvi de model no només el farem els polítics. Hem de fer que la ciutadania en sigui coresponsable i que les empreses hi puguin fer negoci i crear ocupació. I ens toca definir les regles del joc perquè això sigui possible”. De la mateixa manera, la vicepresidenta d'Occitània, Agnès Langevine, va emfatitzar que tant Occitània com Catalunya i les Illes Balears “compartim objectius ambiciosos, com tirar endavant una transició ecològica i energètica. I és una tasca urgent. Hem de trobar accions molt concretes que ens permetin cooperar en aquest àmbit, que ha de ser un eix molt fort”.

Així mateix, Langevine va manifestar que “Occitània vol ser el primer territori d’energia positiva d’Europa, és a dir, que tot el consum final d’energia sigui generat al mateix territori. Hem de treballar per aconseguir l’acceptació ciutadana. En aquest sentit, encara tenim dificultats a l’hora d'instal·lar al territori projectes de grans dimensions. En eficiència energètica, tenim tres grans eixos per treballar: la mobilitat, l’edificació i la substitució de maquinària industrial. Hem de convèncer la ciutadania perquè s’apropiï a aquesta necessitat de canviar el model i assolir els reptes que ens hem posat. I això vol dir canviar d’escala, ser capaços d'impulsar moltes actuacions individuals i ‘industrialitzar’ la transició energètica”.

Finalment, el director general d’Energia i Canvi Climàtic de les Illes Balears, Ferran Rosa, va indicar que “les Illes Balears hem estat pioneres amb una llei de canvi climàtic i transició energètica que incorpora mesures valentes per fer efectiva una transició energètica real, amb l’horitzó d’unes illes amb un 100% d’energies netes el 2050”. Segons Rosa, “tant el canvis imposats a la mobilitat –amb limitacions a l’entrada de vehicles dièsel i de benzina des del 2025 i 2035 respectivament– com el foment de les energies renovables i el tancament de les centrals contaminants vertebren aquesta norma, la qual ha despertat l’interès de tota la comunitat internacional i –perquè no dir-ho– pressions de determinats sectors”. Així mateix, va subratllar que “complim el mandant de la Unió Europea segons el qual les illes han de ser punta de llança en la transició energètica i creiem que la nostra experiència servirà de mirall per a les altres regions”.

Durant la trobada, es van abordar les problemàtiques comunes als tres territoris –amb les respectives línies prioritàries de treball– i les possibilitats de cooperació en l’àmbit de l’energia i l’accés al finançament europeu. Durant el mateix acte, a més, també va tenir lloc una trobada dels clústers euroregionals amb empreses del sector de l’eficiència energètica i de les energies renovables per identificar iniciatives i projectes, amb taules de debat i de participació.


 

Relacionats

Notícia

Es podrà arribar a multiplicar per sis l’oferta actual de punts de recàrrega per tal d’activar i potenciar el desenvolupament de la infraestructura necessària per fomentar la transició energètica cap a una mobilitat que prioritzi el vehicle elèctric. Es fomentarà la integració arquitectònica i paisatgística de les instal·lacions i la reducció del seu impacte en l’entorn, i es permetrà la conversió de gasolineres actuals en electrolineres.

Entrevista

L’augment de les temperatures i la disminució de les pluges fan preveure un escenari amb menys accés a l’aigua dolça, augment del risc d’incendi, sequeres i un fort impacte sobre el sector primari i les ciutats més poblades. Aquestes són algunes conclusions del primer informe sobre canvi climàtic i mediterrània del MedECC que certifica que el Mediterrani, és una de les regions més vulnerables del món al canvi climàtic. Parlem amb Enrique Doblas-Miranda, investigador del CREAF i un dels autors de l’informe per saber realment com ens hem de preparar per al canvi global a la conca.

Entrevista

L’any 2018 va ser un any de manifestacions ambientals arreu d’Europa. A Londres, un grup d’activistes es van reunir a la plaça del Parlament per anunciar una declaració de rebel·lió contra el govern del Regne Unit. Sis mil rebels van bloquejar pacíficament cinc pons principals que travessen el Tàmesi. Poc després, seguint la mateixa filosofia de desobediència civil no violenta, va néixer Rebel·lió o Extinció Barcelona, amb l’objectiu d’unir forces i lluita contra els poders fàctics. Parlem amb en Leo sobre les seves demandes i la incidència política que han aconseguit.

Butlletí