Castellar del Vallès estalviarà 30.000 euros l'any gràcies a la millora de l'enllumenat públic

L'ajuntament també treballa en l'elaboració d’un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES)
Font: Aj. Castellar del Vallès
24/09/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'ajuntament de Castellar del Vallès estalviarà un total de 29.656 euros a l'any en electricitat gràcies a les diverses actuacions de millora de l'enllumenat públic que s'estan duent a terme a la vila aquest 2009. A més de l'estalvi econòmic, la instal·lació de nous equips elèctrics, la reducció de flux i els canvis de làmpades tindran com a conseqüències directes un estalvi energètic de gairebé 270.000 kwh a l'any i una reducció de 122.370 kg de CO2 a l'any, segons informa el consistori.

L'ajuntament va decidir destinar mig milió dels 3,89 milions d'euros del Fons Estatal d'Inversió Local a l'estalvi energètic i la reducció de consums, repartits en sis projectes (tres d'estalvi energètic en l'enllumenat públic i tres de reducció de consums en equipaments) que estan en procés de finalitzar.

D'una banda, la millora de les infraestructures de la xarxa d'enllumenat, un projecte pressupostat en 115.000 euros que ha suposat la substitució de cablejat i d'elements deteriorats que eren font d'avaries reiterades. Una altra de les actuacions ja finalitzades, a la qual s'han destinat 70.000 euros, ha estat la substitució de 93 punts de llum contaminats que emetien un percentatge de flux lumínic cap a l'espai superior al 15% que exigeix la normativa. Els nous punts de llum que s'han instal·lat són de vapor de sodi i, per tant, més eficients en la relació lluminositat/consum.

El tercer projecte relatiu a l'estalvi energètic en l'enllumenat públic, actualment en procés d'execució, consisteix en la millora d'instal·lacions adreçades a l'estalvi i a la millora de l'eficiència energètica. Així, quan finalitzi l'actuació s'hauran implantat sistemes de reducció del flux lluminós en 20 quadres elèctrics, que suposaran, d'una banda, l'eliminació de sobretensions en un 5% de la despesa total de la instal·lació i, de l'altra, la disminució de la tensió elèctrica. Aquest projecte, pressupostat en 200.000 euros, inclou també la substitució de 248 làmpades de vapor de mercuri per altres de vapor de sodi d'altra pressió, que tenen un major rendiment lumínic i un menor consum.

Equipaments municipals amb sistemes d'estalvi i eficiència
D'altra banda, un total de 25 equipaments municipals, tant culturals, com esportius, educatius i de serveis, estan sent objecte de diverses mesures d'estalvi del consum elèctric i d'estalvi d'aigua. 

Pel que fa a l'estalvi del consum elèctric, el projecte preveu la substitució de 134 làmpades per unes de baix consum, la instal·lació de 44 detectors de presència i la instal·lació de 16 cèl·lules fotoelèctriques i sensors per inhabilitar l'enllumenat o reduir-lo en cas de llum solar suficient. També s'instal·laran 325 reactàncies electròniques a l'enllumenat fluorescent, amb l'objectiu de reduir el cost fins a un 15%, i 8 rellotges horaris per desactivar l'enllumenat a les nits i caps de setmana. Finalment, s'han programat 17 actuacions de separació d'encesa de llum en aules, passadissos i vestíbuls.

Amb l'objectiu de reduir el consum d'aigua, s'instal·laran 12 polsadors mecànics en aixetes i dutxes, que permetrà interrompre la descàrrega d'aigua, així com també 11 dispositius de doble descàrrega d'aigua en cisternes, 26 reductors de pressió a les aixetes i diversos airejadors per reduir el cabal d'aigua de les aixetes.

Pla d'Acció per l'Energia Sostenible
Paral·lelament, el consistori està treballant en l'elaboració d'un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). Es tracta d'un conjunt d'accions a impulsar des de l'Ajuntament d'acord amb els compromisos adquirits amb l'adhesió de Castellar del Vallès al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses impulsat per la Comissió Europea, un mecanisme de lluita contra el canvi climàtic. Per a l'elaboració del PAES, que es va adjudicar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s'ha comptat amb el suport de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que hi ha destinat una subvenció de 18.000 euros.

Els objectius d'aquest Pla, que inclou una avaluació de les emissions de CO2 en el municipi, un diagnòstic i una proposta d'accions a dur a terme, són aconseguir l'anomenat "triple 20", és a dir, la reducció de més del 20% de les emissions de CO2 en el seu terme municipal d'ara fins a l'any 2020, incrementant en un 20% l'eficiència energètica i aconseguint que un 20% del subministrament energètic procedeixi de fonts renovables (Consulteu l'especial de Sostenible sobre el Pacte d'Alcaldes/esses).

Entre les actuacions que preveu el PAES es troben la implantació d'energies renovables, les auditories energètiques, l'eficiència energètica en enllumenat i equipaments, la mobilitat sostenible, la prevenció de residus o l'estalvi d'aigua. Al proper Fòrum Ambiental, que tindrà lloc dilluns 5 d'octubre a Ca l'Alberola, es debatrà el detall de les accions contemplades al PAES per decidir-ne la priorització.

Relacionats

Notícia
L'EDAR de Granollers millorarà també les instal·lacions per generar biogàs

El Consorci Besòs Tordera obté tres subvencions per import superior a un milió d’euros del Programa BIOGÁS impulsat per l’IDAE amb fons Next Generation EU

Notícia

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va constituir el passat mes d'abril el Comitè municipal d’actuació davant la sequera, un òrgan que coordinarà els serveis municipals per aplicar les mesures d’estalvi d’aigua fixades en els plans d’actuació de sequera aprovats per les diferents administracions.

Notícia

Castellar del Vallès s’afegirà a una prova pilot d’una solució anomenada Watersens, desenvolupada per l’empresa vallesana Aonchip, que aconsegueix un 30% en l’estalvi d’aigua utilitzant tecnologies IOT i intel·ligència artificial.

 

Butlletí