Caprabo i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental se sumen a la reutilització d’ampolles de vidre

Font: Rezero

06/11/2019 - 22:12

La cadena de supermercats i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental s’afegeixen a la prova pilot del projecte reWINE, una iniciativa que pretén demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya. Fins ara, el reWINE ja ha recuperat més de 50.000 ampolles de vi, fet que equival a evitar aproximadament 20 tones de residus d'envasos de vidre.

La cadena de supermercats Caprabo participa des del 5 de novembre, a la prova pilot del projecte reWINE, centrada en la reutilització d’ampolles de vi i cofinançada per la UE a través del seu programa LIFE.

Els consumidors que comprin ampolles dels vins Ètim El Viatge, de la Cooperativa Falset Marçà, i Viña Sol, de Cellers Torres, podran retornar les ampolles a tres deixalleries gestionades pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i participar en un sorteig per guanyar una experiència vitivinícola. Les ampolles d’aquests dos vins estaran identificades amb l’etiqueta reWINE.

La iniciativa es desenvoluparà en quatre establiments de Caprabo i tres deixalleries dels municipis de Granollers Sud, Mollet del Vallés i Caldes de Montbui fins el gener del 2020.

Actualment, a Catalunya es consumeixen 147 milions d’ampolles de vi cada any, el 43% de les quals no es recicla. Des de setembre de 2016, reWINE ha recuperat més de 50.000 ampolles de vi al territori català, xifra que es calcula que podria evitar 20 tones de residus. A més, els estudis preliminars desenvolupats en el marc del projecte mostren que la reutilització d’ampolles suposa un estalvi de 2,3 kg de CO2 per ampolla després de 8 usos.

L’objectiu de la prova pilot és assolir la quantitat de 100.000 ampolles el 31 de gener de 2020. A part de les noves incorporacions de Caprabo i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, ja formen part de la prova pilot del reWINE sis cellers catalans -la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres, Albet i Noya, la Vinyeta, Talcomraja i Vins Pravi-, una trentena de comerços d'arreu del territori català, i 50 restaurants.

El projecte reWINE

El principal objectiu del projecte reWINE és demostrar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.

El projecte involucra consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues i deixalleries per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles de vi, des del seu rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la seva recol·lecció.

El projecte està creat i impulsat per Rezero amb el Parc de Recerca UAB, l’Agencia de Residus de Catalunya i diversos cellers catalans com la Cooperativa Falset Marçà.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Des de la producció de residus fins la contaminació atmosfèrica, en aquest reportatge de Vallès Visió s'analitza l'impacte de la crisi de la COVID-19 en diferents tipus de contaminació ambiental.

Notícia

La regidora de medi natural de l’Ajuntament d’Olèrdola, Mireia Mancera, ha refermat el propòsit d’estendre el sistema de recollida “porta a porta” a tot el municipi.

Entrevista
El director de Materfad ens explica que no hi ha un material màgic, sostenible i zero impacte. Cada repte requereix una solució diferent.

Aquesta entrevista pretenia trobar totes les respostes a les millors alternatives al plàstic. Però com diu l’entrevistat, Robert Thompson, director científic de Materfad. Centre de Materials de Barcelona, no hi ha material bo o dolent i no hi ha una resposta que ho resolgui tot. Així doncs, en aquesta entrevista no donarem solucions alternatives a l’ús del plàstic sinó que entendrem la importància d’escollir els materials més idonis en cada cas. I el que resulta encara més important, que el repte que realment tenim com a societat és el d’assumir canvis de mentalitat que ens permetin ser més eficients.

Butlletí