Cal incorporar el medi a l’economia per protegir la biodiversitat

Un nou informe de l’AEMA alerta que cal ampliar les polítiques de conservació i arribar als sectors econòmics per protegir la biodiversitat a Europa

Redacció

05/10/2010

Europa encara està lluny d'assolir els seus objectius per al 2010 i no ho farà si no canvia la forma en què estan manejant el medi ambient. Així ho adverteix l'últim informe sobre biodiversitat de l'Agència Europea de Medi Ambient, amb base a indicadors SEBI 2010, que avalua l'estat de la biodiversitat a Europa i fa recomanacions per millorar l'eficàcia de les polítiques.

L'informe 'Assessing biodiversity in Europe - the 2010 report' considera la situació i tendències europees en biodiversitat en una àmplia gamma d'ecosistemes, i les implicacions d'aquestes tendències per a la gestió de la política de biodiversitat i les pràctiques europees. Fa ús dels " Streamlining European 2010 Biodiversity Indicators (SEBI 2010) així com altres fonts d'informació nacionals i regionals.

L'estudi ha destacat que la biodiversitat europea s'ha reduït dràsticament en els últims dos segles. I avui en dia, la majoria de la riquesa biològica depén de la gestió d'un mosaic de terres i paisatges marins altament explotats, en gran part vinculats a l'agricultura, la silvicultura i la pesca en la regió. Les principals amenaces són la destrucció i fragmentació de l'hàbitat, establiment i propagació d'espècies invasores, la contaminació de l'escorrentia agrícola, l'augment d'extracció d'aigua, la sobreexplotació i el creixent impacte del canvi climàtic.

Els sectors econòmics han d'incorporar el valor de la biodiversitat
Per tant, tot i que les activitats de conservació han tingut un impacte positiu, com ara l'augment de la coberta forestal o la millora de molts cursos d'aigua per la reducció de la contaminació industrial i agrícola, són vertaderament insuficients per fer front a la pèrdua de biodiversitat. La raó és que moltes de les causes de pèrdua emanen dels sectors que estan fora de les intervencions de conservació. Per tant, els sectors que afecten la biodiversitat, com ara el comerç, l'agricultura, la pesca, el transport, la salut, el turisme i el sector financer ha de tenir el valor econòmic de la biodiversitat en compte i reinventar-se per donar suport a la seva conservació.

"Perquè el canvi passi, primer necessitem una major comprensió pública i la valoració de la diversitat biològica i el seu paper en el manteniment de les nostres societats i economies. En segon lloc, les autoritats han d'entendre les causes de la pèrdua de biodiversitat i com podem aturar-la", va dir la professora Jacqueline McGlade, Directora Executiva de l'AEMA "Això no es pot fer sense incorporar el medi ambient en l'economia."

Conclou l'informe que les polítiques i mesures per fer front a la pèrdua de biodiversitat han de ser formulades per fer front a totes les pressions i amenaces sobre un ecosistema, sense tenir en compte els límits administratius en terra com a mar, garantint alhora la cooperació entre els sectors econòmics. Això exigeix omplir les llacunes de coneixements a través d'un major control, investigació i avaluació , que permeti una millor presa de decisions i polítiques sobre la biodiversitat europea. El marc polític ha de complementar-se amb esforços per augmentar la consciència pública destinats a fomentar l'acció individual i l'opinió pública per impulsar els canvis en la política.

Relacionats

Notícia
Els lèmurs de Madagascar i l'hàmster europeu, en risc crític d'extinció

La UICN publica la llista vermella d'espècies en perill de desaparèixer a causa de la pressió humana sobre els seus hàbitats.

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Butlletí