Cada català va consumir 100 bosses de plàstic menys l'any passat

Segons l'estudi, encarregat per l'Agència de Residus de Catalunya, l'any 2009 el consum per càpita es va reduir un 30,4% respecte de 2007
Sostenible.cat
30/05/2010

L'estudi de consum de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús, encarregat per l'Agència de Residus de Catalunya l'any 2009 es van consumir a Catalunya 1.697.598.347 bosses cosa que suposa una reducció del consum per càpita d'un 30,4% respecte de 2007. El consum de bosses per llar ha estat de 641 unitats l'any el 2009, mentre que el 2007 va ser de 908 bosses l'any, això significa que cada català consumeix al llarg de l'any 227 bosses de plàstic, mentre que l'any 2007 en consumia 327.

Pel que fa a la tipologia d'establiments, l'estudi constata que la major part d'aquestes bosses es consumeixen en el comerç urbà (47,1%) i en els supermercats (44,5%), on s'ha reduït molt poc l'ús d'aquestes bosses, contrariamente al consum de bosses de plàstic d'un sol ús en hipermercats (6,3%) i en grans magatzems (2,1%), on s'ha reduït un 38,2% i un 34,4% respectivament.
Segons la Conselleria de Medi Ambient i l'Agència de Residus, a reducció d'un 30,4% del consum per càpita de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús a Catalunya s'ha produït per una confluència de factors: d'una banda, l'impuls de mesures de prevenció per part de l'Agència que ha atorgat subvencions a projectes d'ens locals, d'entitats sense ànim de lucre i d'universitats per posar en marxa actuacions per reduir els residus. I de l'altra, l'entrada en vigor del Pacte per la Bossa i la implementació de diverses mesures de prevenció per part del sector de la distribució en els seus establiments; així com les accions i campanyes de sensibilització portades a terme per entitats de tot tipus (ecologistes, de consumidors, socials, etc.). I, per acabar, l'augment de la consciència de l'ús massiu i indiscriminat de bosses de plàstic per part de la ciutadania, que progressivament va incorporant hàbits de consum més responsables i sostenibles.

Cal subratllar que l'objectiu del Govern és reduir el consum d'aquest tipus de bosses un 50% l'any 2012, respecte de les dades de 2007. Tot i això, segons la valoració de l'Agència de Residus, la reducció d'un 30,4% del consum de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús a Catalunya l'any 2009 indica que les mesures implementades en el marc de l'entrada en vigor del Pacte per la Bossa estan donant resultat.  

Algunes entitats, com ara la Fundació per la Prevenció de residus i consum responsable han reaccionat dient que el resultats de l'estudi són positius però no suficients. Així mateix, també subratllen que la reducció en el consum de bosses s'ha fet gràcies sobretot a la campanya Catalunya lliure de Bosses que ha provocat que el sector privat de la fabricació i distribució de bosses reconegués la problemàtica ambiental de la bossa de plàstic i que assumissin la seva responsabilitat en matèria ambiental. En aquest sentit, demanen al parlament i al pròxim govern ‘mesures més valentes i eficients com aplicar un gravamen ambiental a la bossa, que està avalat per altres experiències europees que, a l'aplicar, l'impost ambiental han reduït en pocs mesos fins el 95% de les bosses.'

 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha iniciat una nova campanya per a la reducció de residus, amb tallers i recursos a les escoles. Aquest més de març s’ofereixen tallers a l’alumnat de primer de primària de totes les escoles del municipi, amb educadores i educadors ambientals.

Butlletí