Benvingut 2011, l'Any Internacional dels Boscos

Redacció

10/01/2011 - 00:00
Avui la vida de 1.600 milions de persones depèn directament dels boscos del Planeta. Una dada que mostra la importància de la seva protecció i conservació, que per l'ONU és el principal objectiu de l'any que comença.

2011 ha estat declarat Any Internacional dels Boscos per l'Assemblea General de les Nacions Unides, reconeixen així que aquests ecosistemes i la seva ordenació sostenible contribueixen "significativament " al desenvolupament, l'eradicació de la pobresa i l'assoliment dels objectius de desenvolupament del mil·lenni.

De fet, és la segona vegada que els boscos són protagonistes d'un Any Internacional: el 1985 el Consell de l'ONU per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) va demanar als Estats membres que prenguessin consciència sobre la necessitat de protegir-los.
En un món ocupat per set mil milions de persones els boscos, que representen més del 30 per cent del territori i contenen el 80 per cent de la biodiversitat del planeta, perden, anualment, tretze milions d'hectàrees, una superfície equivalent a la quarta part de la península ibèrica, segons la FAO.

Les causes que assenyalen els experts són totes provocades pels éssers humans: sobreexplotació i tala il·legal, la conversió a terres agrícoles i ramaderes, recollida insostenible de fusta, gestió inadequada de la terra, creació d'assentaments humans, explotacions mineres i petrolíferes o la construcció d'embassaments i carreteres, entre altres.

Per això, el lema triat per a la campanya és "Els boscos, per a les persones ", amb l'objectiu de ressaltar el paper fonamental dels éssers humans en la protecció dels boscos, llar de 300 milions de persones al món, especialment pobles indígenes que estan també amenaçats.
A més, els recursos forestals juguen també un paper clau en el canvi climàtic, ja que la desforestació és responsable del 20 per cent de les emissions mundials de CO2 a l'atmosfera.

Catalunya, un país forestal
Catalunya és sens dubte un país de boscos, de fet el 62 % de la superfície està catalogada com a forestal i el 44 % com a forestal arbrada. Les normes bàsiques de gestió aplicades des de la meitat del segle passat estan conduint a una recuperació qualitativa de les masses forestals; a això se li ha de sumar l'augment de la superfície ocupada pels boscos, per la colonització natural d'antigues terres agrícoles o de pasturatge i a les repoblacions, augmentant el percentatge de superfície forestal a xifres sense precedents històrics.

Aquest augment de la zona boscosa, un 17% en l'última decada, mostra les debilitats pròpies del territori, sens dubte significa una desvinculació progressiva de la població amb els boscos, la qual cosa pot anar de la ma de falta d'interès per una correcta gestió i conservació dels boscos i aquest abandonament constitueix el combustible dels incendis forestals .

Com apunta Carlos del Álamo degà del Col.legi d'Enginyers de Forests, el repte és tenir una política forestal "activa i sostenible" que mobilitzi la força econòmica dels boscos, assegura del Álamo, i que retorni a aquests ecosistemes part dels beneficis que generen -paisatge, biodiversitat, aigua, ús públic, absorció de CO2 - i que la societat consumeix.

Aquesta declaració és una oportunitat perquè tots els sectors socials reflexionin sobre què poden fer per potenciar la riquesa dels boscos, explica el patró de la Fundación +árboles, Juan Valero.
Educació i formació són dues eines que Valero proposa per donar solució als problemes heretats, perquè la societat actuï en defensa dels "veritables" valors de progrés i per treballar en favor d'una economia "real i sostenible".

Una intensa campanya de comunicació, concursos, exposicions, un recull de segells, un festival de cinema i la Web www.un.org/forest són algunes de les accions que Nacions Unides posarà en marxa al llarg del proper any.

Passats dotze mesos serà el moment d'avaluar si tot això ha servit per assolir els dos objectius internacionals: una major conscienciació de l'opinió pública i l'intercanvi d'informació entre països sobre experiències positives aplicades a la promoció d'una ordenació forestal sostenible.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí