[BCNTalks] L'Institut Català del Clima proposa Catalunya com a observatori del canvi climàtic

El projecte preveu instal·lar fins a tres Observatoris de Zona Crítica Climàtica a zones especialment sensibles
Redacció / www.lamalla.cat
04/11/2009 - 00:00

Coincidint amb la celebració a Barcelona de la Conferència contra el canvi climàtic, l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3) ha presentat un projecte que preveu instal·lar fins a tres Observatoris de Zona Crítica Climàtica a zones Catalunya que es consideren especialment sensibles per la seva vulnerabilitat a les alteracions climàtiques. Segons Xavier Rodó, director de l'IC3, aquest projecte és "una garantia" per poder actuar correctament a la lluita contra el canvi climàtic.

El projecte, encara en fase inicial, tindrà com a referent el centre californià de Southern Sierra, i contempla un primer observatori al Delta de l'Ebre, on s'estudiarà la pujada del nivell del mar, les alteracions del territori, la desaparició física de les costes i l'efecte sobre el turisme. El segon seria als Pirineus per així controlar els efectes de l'escalfament global sobre les nevades, molt important pel manteniment d'un sector econòmic clau en els territoris d'alta muntanya. El tercer observatori estarà a la zona central de Catalunya per observar el seu sistema agrícola.

Estius més calorosos
D'altra banda, investigadors de l'IC3 han presentat a Barcelona un estudi que per primera vegada demostra que l'augment en la intensitat de les onades de calor a l'Europa central que s'espera a conseqüència del canvi climàtic es deu, en essència, a un canvi en les temperatures mitjanes de tot l'estiu, i no pas a un enduriment de les condicions únicament atribuïble a les pròpies onades de calor.

El treball científic, desenvolupat per Joan Ballester, investigador de l'IC3 i autor principal de l'estudi; Xavier Rodó, director de l'IC3; i Filippo Giorgi, cap de la Secció de Física del Temps i del Clima de l'ICTP, acaba de ser publicat en línia a la revista científica especialitzada en climatologia Climate Dynamics, i aporta noves claus per a entendre els canvis que s'esperen per a la segona meitat del segle XXI, fent especial èmfasi en onades de calor especialment intenses, extenses i persistents, trets definitoris dels esdeveniments extrems càlids amb més impacte sobre la població. 

Segons els autors de l'article, el resultat principal de l'estudi és perfectament coherent amb els informes del Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic  (IPCC) de les Nacions Unides, en el sentit que les futures onades de calor seran més freqüents, llargues, intenses i severes. En aquest sentit, l'estudi destaca que entre un 36% i un 47% dels dies d'estiu a finals del segle XXI esdevindran dies càlids extrems comparativament al clima de finals del segle XX, la qual cosa implica un sever enduriment de les condicions tèrmiques d'estiu

Tot i aquestes evidències de canvi en les condicions de les onades de calor, l'estudi afegeix nous elements que ajuden a entendre'n els mecanismes, i conclou que aquests no seran canvis únicament aplicables a les onades de calor, sinó a l'estiu en conjunt. Així doncs, les onades de calor seran més càlides única i exclusivament perquè l'estiu en conjunt serà més càlid. En aquest sentit, les condicions mitjanes d'estiu, incloent-hi tots els estius climatològicament normals, càlids o freds, defineixen un estat de referència mitjà sobre el qual ocorren les onades de calor. L'estudi conclou que aquest estat de referència, és a dir les temperatures mitjanes d'estiu, època de l'any en la qual les onades de calor ocorren, esdevindrà molt més càlid. En canvi, l'estudi també determina que, un cop extret aquest canvi en les temperatures mitjanes d'estiu, el canvi en la magnitud de les onades de calor serà negligible. Els autors conclouen que no hi haurà un canvi apreciable en la magnitud relativa de les onades de calor, sinó només en la temperatura mitjana d'estiu.

En aquest estudi s'han usat una desena dels millors models climàtics regionals que existeixen en l'actualitat, eines que utilitzen els climatòlegs per simular i predir els climes regionals amb molt de detall. Cadascun d'aquests models ha estat usat per simular el clima europeu de finals dels segles XX i XXI, essent aquest últim període recreat en funció dels diferents escenaris d'increment d'emissions de gasos d'efecte hivernacle establerts en els informes publicats pel Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

--
Totes les notícies sobre el Barcelona Climate Change Talks 2009

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí