Barcelona tindrà 10 escoles que seran refugis climàtics

Font: Ajuntament de Barcelona i Betevé

19/06/2019 - 09:49

L’Ajuntament de Barcelona ha escollit, entre 45 candidatures, les 10 escoles de la ciutat que es transformaran en escoles refugi. Per a la selecció dels centres, un per cada districte, s’han tingut en compte criteris climàtics, intensitat d’ús de les instal·lacions, estat de l’edifici i consums energètics.

Els refugis climàtics són espais preparats per reduir l’impacte de l’escalfament global, especialment l’augment de les temperatures. Segons les previsions, si no s’apliquen mesures per mitigar el canvi climàtic, l’any 2050 la temperatura pujarà 2 ºC, un increment que afecta especialment els col·lectius més vulnerables, com la infància i la gent gran.

Per aquest motiu, la ciutat es prepara per abordar aquest desafiament amb projectes com “Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa”, una iniciativa municipal que ha rebut el reconeixement i el suport econòmic de la Comissió Europea i que transformarà alguns centres educatius públics en refugis climàtics. El projecte té un pressupost de cinc milions d’euros (quatre de fons europeus i un d’aportació municipal).

La proposta es basa a aplicar diverses millores en els equipaments, identificades amb tres colors:

  • Blau: instal·lació de punts d’aigua de diferents característiques.
  • Verd: incorporació de zones d’ombra i vegetació.
  • Gris: intervencions als edificis per millorar-ne l’aïllament tèrmic i l’eficiència energètica.

Els patis d’aquestes escoles que seran refugis climàtics estaran oberts a tota la ciutadania, però especialment a les persones més vulnerables durant els mesos d’estiu.

A més, també s’actuarà a l’escola Vila Olímpica, que forma part com a sòcia del projecte des de la seva redacció.

Durant els propers dies el consistori convocarà les comunitats educatives de les escoles seleccionades com a refugi climàtic per concretar  i dissenyar la proposta. L’objectiu és que siguin ells, els alumnes, professors i famílies, qui liderin el procés.

La previsió és que les obres comencin el juliol del 2020 i que ja estiguin acabades per a l’inici del curs escolar d’aquell any. Els refugis climàtics escolars estarien a punt per obrir les portes l’estiu del 2021.


 

Relacionats

Notícia

La reforma de la via Laietana n’ampliarà les voreres, tindrà espai per a la bicicleta, dos carrils de baixada (un per a busos i taxis) i un altre en sentit pujada limitat a 30 km/h per a busos, taxis i vehicles d’accés local. Així, aquest carrer passarà a ser de circulació general en sentit mar, ja que redueix els carrils de pujada fins a un. Aquest és el resultat del procés participatiu engegat amb veïns, comerciants i entitats per fer una via més habitable.

Notícia
L’emergència climàtica a Barcelona, decretada a partir de l’1 de gener de 2020

L’Ajuntament de Barcelona ha fet el primer acte del mandat marcant la que serà una de les prioritats del govern municipal: el canvi climàtic. En l'acte presidit per l'Alcaldessa, Ada Colau, al Saló de Cent de l'Ajuntament, s’hi ha fet públic que l’1 de gener del 2020 es declararà l’emergència climàtica a Barcelona, coincidint amb l’entrada en vigor d’una de les mesures estrella: la zona de baixes emissions permanent.

Article

Aquest 8 de juliol ha començat a funcionar a L’Hospitalet un servei de carsharing amb una flota de dotze vehicles híbrids aparcats en dotze punts estratègics de la ciutat. Amb l’objectiu de lluitar contra els efectes del canvi climàtic i la contaminació ambiental, el Pla de mobilitat urbana sostenible de L’Hospitalet inclou entre les mesures que s’han d’aplicar a la ciutat el foment de l’ús compartit de vehicles (carsharing).

Butlletí