Barcelona s'incorpora a la xarxa de les Nacions Unides pel Desenvolupament Sostenible

Font: El Mon Planeta

09/06/2020 - 13:30

La ciutat és el primer ecosistema del coneixement del món en ser reconegut com a membre de la Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Participar en la SDSN permetrà a Barcelona i les seves institucions treballar conjuntament amb d'altres organitzacions científiques i agències de les Nacions Unides, amb l’objectiu que la ciència i tecnologia de la capital catalana contribueixin efectivament a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i a l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic, mitjançant la formació, la recerca, l'anàlisi de polítiques públiques i la cooperació internacional.

La Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible, SDSN per les seves sigles en anglès, és una iniciativa global llançada sota l’auspici del Secretari General de l’Organització de les Nacions Unides. Es fonamenta en la idea que els centres de coneixement, en col·laboració amb l'ONU i el món empresarial i institucional, poden ser impulsors d'un canvi global basat en objectius. La seva missió és mobilitzar l'experiència i els recursos tècnics i científics de l'àmbit acadèmic, de la societat civil i del sector privat, aportant solucions per a un desenvolupament sostenible a nivell local, nacional i internacional.

Des d’avui, gràcies a la incorporació de SciTech DiploHub, Barcelona esdevé el primer ecosistema del ciència, tecnologia i innovació del món en ser reconegut com a membre de SDSN, que fins ara incorporava exclusivament universitats, centres de recerca i altres institucions acadèmiques a títol individual. Participar en la SDSN permetrà a Barcelona i les seves institucions treballar conjuntament amb d'altres organitzacions científiques i agències de les Nacions Unides, amb l’objectiu que la ciència i tecnologia de la capital catalana contribueixin efectivament a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i a l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic, mitjançant la formació, la recerca, l'anàlisi de polítiques públiques i la cooperació internacional.

En declaracions del director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, aquest anunci «consolida el paper central de l’ecosistema del coneixement i la innovació de Barcelona en els grans reptes globals a través de la seva ciència i tecnologia». «Quan el 2018 vam fer de Barcelona la primera ciutat del món amb una diplomàcia científica ho fèiem precisament per assolir fites d’aquesta rellevància. Amb aquesta nova col·laboració potenciem i connectem els actius científics i tecnològics de les universitats, startups i centres de recerca de Barcelona amb els alts nivells de decisió política, l'acció diplomàtica i la cooperació internacional per assolir un futur més sostenible. Aquest és el paper de la diplomàcia científica». En paraules de Guido Schmidt-Traub, director executiu de SDSN, «tenim el mandat de crear una xarxa d’institucions del coneixement que promoguin un futur sostenible arreu del món. Estem encantats de poder comptar amb Barcelona i SciTech DiploHub a SDSN i treballar des d’ara plegats per a la consecució de l’Agenda 2030 de l’ONU».

Aquest reconeixement per part de les Nacions Unides a Barcelona i la seva diplomàcia científica té lloc després de que l’any passat l’ecosistema del coneixement català assumís un paper protagonista en la Conferència Anual de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) i al Fòrum Mundial de la Ciència (WSF) que organitza la UNESCO, on fou la primera ciutat en ser convidada a participar-hi. A més, ens els darrers mesos SciTech DiploHub ha liderat diverses iniciatives internacionals per posicionar Barcelona al capdavant de la lluita global contra la COVID-19, mitjançant la seva participació a la Xarxa Internacional d'Assessorament Científic Governamental (INGSA) del Consell Internacional de la Ciència (ISC), així com en grups de treball sobre salut global amb institucions com la Universitat de Harvard, l’Institut d’Estudis Internacionals de Ginebra o l’Associació Americana per l’Avanç de la Ciència.

Com a organització público-privada responsable de representar l’ecosistema del coneixement i la innovació de Barcelona a l’exterior, SciTech DiploHub connecta les missions diplomàtiques i l’ecosistema de Barcelona per desenvolupar projectes conjunts en ciència i recerca; impulsa la diàspora global de científics i experts en tecnologia formats a la ciutat, la xarxa Barcelona Alumni, que ja compta amb més d’un miler de membres de més de trenta països; i organitza esdeveniments als principals hubs mundials en ciència i tecnologia, el darrer celebrat a la Universitat de Harvard a Boston. També desenvolupa programes de formació i capacitació en diplomàcia científica, assessora a governs locals i col·labora amb organitzacions internacionals. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

 

Comença l’Assemblea Ciutadana pel Clima, un procés deliberatiu que té com a objectiu conèixer de primera mà les reflexions i necessitats de la ciutadania de Barcelona i elaborar un recull de recomanacions i iniciatives per abordar la crisi climàtica en les polítiques públiques.

Article

Comencen les obres d’un nou tram de carril bici unidireccional al carrer de Nàpols, entre la travessera de Gràcia i el carrer de València, i durant el març i abril acabaran els trams de l’avinguda Diagonal, la gran via de les Corts Catalanes i la ronda del Guinardó.

Article

Les ciutats agrupades a la xarxa C40, entre les quals es troba Barcelona, han presentat a la Cimera Mundial del Clima de Glasgow una campanya que vol aconseguir disminuir l’ús de carboni per prevenir amenaces futures, crear llocs de treball dignes i promoure un creixement inclusiu i sostenible.

Butlletí