Barcelona presenta el seu primer projecte d'ecobarri

El futur barri de Vallbona es desenvoluparà sota criteris d'eficiència ambiental i energètica
12/03/2009 - 00:00

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha presentat el projecte de conversió del barri de Vallbona (a Nou Barris) en el "primer ecobarri d'Espanya". L'ajuntament ha donat vist-i-plau a l'aprovació inicial del Pla Director urbanístic de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Vallbona, un pla que contempla el creixement i reordena urbanísticament el barri més septentrional de Barcelona.

Una de les principals característiques de l'ARE de Vallbona és que s'ha concebut com un barri sostenible exemplar. Sota aquest compromís, Barcelona Regional (BR) redactora del Pla Director, ha estat treballant amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona per tal de definir aquests criteris des d'un punt de vista ambiciós i realista. El futur barri de Vallbona es desenvoluparà, doncs, sota criteris d'eficiència ambiental i energètica, optimitzant la utilització de recursos locals (sòl, sol, aigua, verd i residus) i minimitzant les seves emissions, tot incrementant la qualitat de vida i el respecte a l'entorn.

Les principals mesures o actuacions plantejades incideixen directament en els aspectos ambientals més rellevants (energia, mobilitat, aigua, espai públic i medi social, espais verds i zona agrícola i residus), destacant especialment les actuacions dirigides a minimitzar la demanda energètica, utilitzar energies renovables, racionalitzar els fluxos de mobilitat, recuperar l'espai públic per a les persones, millorar la connectivitat, minimitzar i diversificar les fonts de subministrament d'aigua, preservar el mosaic agrícola i potenciar el Rec Comtal com a element distintiu (es mantindran dues hectàrees d'horta), per finalment crear un espai públic de qualitat integrat amb el nucli de Vallbona actual, i potenciar la riquesa de les relacions a l'espai públic.

Pel que fa a la connectivitat, el projecte contempla la construcció de nous vials que connectin Vallbona amb els barris veïns de Trinitat Vella, Bon Pastor, Torre Baró i Santa Coloma de Gramenet, que intentaran acabar amb el seu actual aïllament respecte a la resta de la ciutat. Finalment, el pla proposa també el soterrament de la futura línia de l'AVE cap a França i el d'una de les dues línies de rodalies, la construcció d'un centre cívic, una guarderia, un centre de secundària, àmplies zones esportives i una residència d'ancians.

L'ombra de la crisi
L'alcalde Hereu ha admès que el projecte de Vallbona comporta "un important procés de reparcel·lació de les finques i de modificació del Pla Metropolità", encara que confia que "les obres comencin durant l'actual mandat", esperant que la situació econòmica millori. De fet, el pla també preveu la construcció de 2.000 habitatges (un 60% de protecció oficial), un objectiu que pot quedar seriosament compromès per la forta crisi immobiliària. En aquest sentit, la inversió necessària per convertir en realitat aquest primer ecobarri a Barcelona és de 322 milions d'euros.

Reforma del Pla Metropolità
Amb l'aprovació inicial de l'ARE de Vallbona comença el procés de modificació del Pla General Metropolità (PGM) de la zona delimitada per les fronteres de Barcelona amb Santa Coloma i Montcada i els barris de Trinitat Vella, Torre Baró i Ciutat Meridiana.

De fet, aquest ARE és un dels 10 plans urbanístics dissenyats a l'entorn de la Meridiana, i que han portat a l'ajuntament de la capital catalana a demanar a la Generalitat que modifiqui el carril bus VAO entre Ripollet i l'entrada a Barcelona, tal com informava El Periódico.  

--
Consulteu l'especial Ecociutats a Sostenible.cat

Relacionats

Butlletí