Barcelona celebra el Dia Mundial de les Ciutats

29/10/2018 - 11:46

L’ONU-Habitat, l’agència de les Nacions Unides encarregada de promoure ciutats i pobles més sostenibles, organitza a Barcelona una setmana d’activitats al Recinte Modernista de Sant Pau per sensibilitzar sobre la necessitat d’un desenvolupament urbà més sostenible i, alhora, promoure la cooperació i l’acció per donar resposta als reptes actuals de les ciutats. Aquest any, la diada construirà reflexions sobre el lema Innovació en els processos de govern, Ciutats obertes, promovent les indicacions del Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Nova Agenda Urbana aprovats per les Nacions Unides.

Les activitats s’iniciaran el dimecres 31 d’octubre, dia que l’ONU va establir com a Dia Mundial de les Ciutats. Aquest dia, grups escolars participaran en un taller per construir una ciutat més sostenible amb l’ús de materials reciclats; i els visitants del Recinte Modernista de Sant Pau podran conèixer més aspectes sobre la urbanització sostenible a través de vídeos i presentacions diverses.

El dijous 2 de novembre es portarà a terme la Xerrada Urbana, un col·loqui entre el públic i les diferents administracions per conèixer de primera mà els projectes capdavanters sobre participació en els processos de govern.

El divendres 3, el Recinte Modernista organitzarà una sèrie de sessions adreçades a professionals experts per mostrar-los i donar a conèixer el sistema d’energia geotèrmica que es fa servir al conjunt arquitectònic. Sant Pau és el major espai del Sud d’Europa en emprar aquest sistema de climatització eficient, així com altres mesures de sostenibilitat que s’han tingut en compte en la rehabilitació d’aquest espai.

La setmana culminarà el diumenge 5 de novembre amb la Festa del Dia Mundial de les Ciutats, coincidint amb la jornada d’entrada gratuïta al Recinte Modernista de Sant Pau que correspon als primers diumenges de cada mes. Els visitants i les famílies podran gaudir d’un matí ple de tallers i espectacles organitzats per les entitats col·laboradores. Jocs, titelles, màgia i música seran els protagonistes per prendre consciència sobre com de manera individual i col·lectiva podem millorar les nostres ciutats.

Des de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, el diumenge 5, participaran de la festa dos equipaments: La Fàbrica del Sol, equipament municipal d’educació ambiental, que hi presentarà els recursos que ofereix a la ciutadania per a un consum responsable i eficient d’energia a nivell domèstic, i el Centre de la Platja, que hi portarà el seu laboratori mòbil per analitzar els microplàstics que arriben a les platges i parlarà també de consum responsable de peix.

 

Així mateix, també hi serà present el Mapa Barcelona + Sostenible, entorn virtual que recull iniciatives socials i ambientals de la ciutat i que creix de manera col·laborativa amb les aportacions ciutadanes: de nova informació o de fotos i relats sobre els punts que ja estan al Mapa.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

A la trobada hi van assistir representants de ciutats europees i catalanes, per debatre estratègies i experiències en l’aplicació dels objectius de desenvolupament sostenible fixats per l’Agenda 2030. Amb motiu d’aquesta jornada a la ciutat de Manresa, l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha editat material de suport i productes de marxandatge amb l’objectiu de contribuir a la sensibilització sobre l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. 

Article
 

Es recolliran dades que s'utilitzaran per establir accions per millorar la salut de les persones, disminuir la contaminació i optimitzar els recursos d'aigua i electricitat, entre d'altres. 

Article

L'Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per part de les Nacions Unides l’any 2015, marquen l'agenda internacional i, per primera vegada, incorporen als Governs Regionals i Locals com a aliats de primer ordre per a la seva consecució. .

Butlletí