Barcelona, Atenes, Milà i Berlín, unides contra el canvi climàtic

19/11/2018 - 11:09

L’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Milà i Atenes s’han compromès aquest 14 de novembre a esforçar-se per complir els objectius de l’Acord de París i, per tant, a lluitar contra la desigualtat i a treballar per la justícia social. A més, han instat la Comissió Europea, els governs d’Europa i tota la ciutadania a fer el mateix. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Giuseppe Sala, alcalde de Milà, i Giorgios Kaminis, alcalde d’Atenes, han parlat avui a la C40 Talks: Cities Getting the Job Done, una sessió especial de l’Smart City Expo World Congress, que examina l’agosarat pla climàtic de les ciutats europees per poder gaudir d’un futur millor.

Després de l’Informe especial de l’IPCC sobre l’escalfament global d’1,5 ºC és més evident que mai que cal prendre mesures immediates i de gran abast per evitar un canvi climàtic catastròfic. Ciutats europees com Barcelona, Atenes i Milà lideren la lluita contra el canvi climàtic al món.

Mitjançant l’acció climàtica es pot aconseguir no només un món on l’escalfament global quedi limitat a 1,5 °C, sinó també altres beneficis importants. De fet, una investigació recent del C40 posa de manifest que l’acció climàtica urbana pot generar uns 14 milions de llocs de treball i evitar 1,3 milions de morts prematures per a 2030.

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha remarcat: “Volem uns compromisos globals que no posin en risc a milions de persones en tot el món. Des de les ciutats reivindiquem que la nostra contribució es tingui en compte en les futures polítiques climàtiques de la UE, en el context de l’Agència Urbana Europea i en les polítiques de cohesió post 2020”. Colau ha destacat que des de Barcelona “aportarem el Pla Clima de Barcelona, reconegut recentment pel Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses com una de les millors iniciatives europees en aquest àmbit. Un Pla alineat amb els objectius de París que ens permetrà reduir un 45% les emissions l’any 2030 i fer de la nostra ciutat un espai neutre d’emissions abans del 2050”. L’alcaldessa ha destacat que el Pla Clima “posa en el centre de les polítiques climàtiques la població més vulnerable i aposta pel suport a iniciatives ciutadanes de lluita contra el canvi climàtic”.

Colau ha conclòs: “les ciutats és el marc per a la creació de consensos, cocreació de polítiques i participació ciutadana per teixir aliances entre nosaltres però també amb tots els agents afectats per un problema que ens amenaça globalment i ens ataca directament al nostre territori. Aprofitem aquesta oportunitat”.

Durant la Cimera Global d’Acció Climàtica celebrada enguany a San Francisco, els alcaldes i les alcaldesses de 31 ciutats, en representació de gairebé 100 milions de ciutadans, van exigir que es duguin a terme accions climàtiques inclusives que beneficiïn tota la ciutadania.  Els alcaldes i les alcaldesses d’Accra, Atenes, Barcelona, Bridgeport (Connecticut), Buenos Aires, Ciutat del Cap, Chicago, Denver, Durban, Guadalajara, Hong Kong (Xina), Houston, Johannesburg, Los Angeles, Medellín, Ciutat de Mèxic, Milà, Montreal, Nova York, París, Filadèlfia, Portland, Salt Lake City, San Francisco, Santiago, Seattle, Sidney, Tel-Aviv, Tòquio, Toronto i Washington D. C. es van comprometre a incrementar el nombre d’accions liderades per la comunitat, d’accions climàtiques inclusives i de projectes d’infraestructures que comportin importants beneficis mediambientals, socials, econòmics i de salut, sobretot a les comunitats vulnerables i de rendes baixes.

Aquí trobareu més detalls sobre els esforços del C40 en l’àmbit de la inclusivitat.

Cities Getting the Job Done, un acte internacional que es proposa fomentar el diàleg sobre l'acció climàtica que du a terme a les ciutats, governs, empreses i societat civil, és l'última edició de C40 Talks i està organitzada per C40, l'ajuntament de Barcelona i Fira Barcelona.

Sobre el Grup de Lideratge Climàtic C40 Cities
C40 Cities és una xarxa que uneix 96 de les ciutats més importants del món, que representen a la vegada a més de 700 milions de ciutadans i un quart de l'economia mundial. La iniciativa, creada i liderada per ciutats, es proposa combatre el canvi climàtic i fomentar iniciatives urbanes que redueixin l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i els perills relacionats amb el clima, així com millorar la salut, el benestar i la situació econòmica dels ciutadans. La presidenta actual de C40 és l'alcaldessa de París Anne Hidalgo i el president de la junta directiva és el tres vegades alcalde de la ciutat de Nova York Michael R. Bloomberg. Els èxits de C40 no serien possibles sense l'ajut de tres patrocinadors estratègics: Bloomberg Philanthropies, Children's Investment Fund Foundation (CIFF) i Realdania. Si vol saber més sobre la tasca de C40 i les ciutats, visiteu www.c40.org o seguiu a Twitter @c40cities,, Instagram @c40cities o Facebook http://www.facebook.com/C40Cities.


 

 
 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La recollida selectiva es va posar en marxa a la xarxa de Metro com a prova pilot a les estacions de Catalunya, Paral·lel, Passeig de Gràcia i Universitat l’any 2010. Ara es dóna un nou impuls a la recollida selectiva al Metro afegint-hi aquestes tres noves estacions en prova. Les parades de Fontana, Lesseps i Valldaura de la L3 disposaran de contenidors selectius a partir d’aquest dilluns 25 de novembre.

Notícia
L'associació ja compta amb 29 municipis membres | Adrià Costa

L'associació ja compta amb 29 municipis membres | Adrià Costa

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMEAP) ja té a punt un informe que presentarà al Parlament i al Congrés dels Diputats per instar les dues cambres a facilitar el procés de municipalització de l'aigua als municipis. 

Article

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

Butlletí