Barcelona aprova un pla d'estalvi i millora energètica dels edificis públics

L'objectiu és reduir un 10% el consum d'aquestes instal·lacions
Font: BCN.cat
08/12/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

Barcelona acaba d'aprovar el Pla d'estalvi i millora energètica als edificis municipals (PEMEEM), que neix amb l'objectiu de reduir un 10% el consum energètic d'aquestes instal·lacions.

Segons informa el consistori, quan el pla estigui plenament desenvolupat, permetrà estalviar l'any 2020 13.300 MWh l'any en el consum d'electricitat i gas natural, fet que suposa un estalvi en les emissions de CO2 a l'atmosfera de 2.355 tones. En aquest sentit, amb l'energia estalviada es podria garantir el consum elèctric de 6.120 habitatges de 80 m2 durant un any o mantenir enceses les 24 hores 15.220 bombetes de 100 W.

Ús de renovables
Pel que fa a l'ús d'energies renovables, s'han instal·lat sistemes de generació fotovoltaica a 27 edificis municipals, entre els quals hi ha escoles bressol, escoles de primària i instituts de secundaria, centres cívics, casals municipals, seus de districte o biblioteques públiques. També s'han completat instal·lacions d'energia solar tèrmica per dotar d'aigua calenta sanitària les piscines Picornell i l'estadi Joan Serrahima.

D'altres mesures han estat la instal·lació de sistemes de monitoratge a traves de canalsolar.com en 36 edificis. Canal Solar, que gestiona l'Agencia de l'Energia de Barcelona, és una xarxa de monitors situats en edificis municipals que transmet informació a l'entorn de la captació d'energia solar. L'objectiu del monitoratge es que es puguin obtenir més dades sobre els consums d'electricitat, gas, llum i aigua calenta. Aquest monitoratge de les instal·lacions és un dels passos imprescindibles que caldrà fer per dur endavant les línies estratègiques que indica el pla d'estalvi, ja que això permetrà conèixer els consums anuals dels edificis.

Diagnosi dels edificis
Entre els paràmetres als que es prestarà especial atenció estan els nivells de consum d'electricitat, gas natural, altres combustibles i aigua, així com també conèixer les tipologies d'equips consumidors (equips de fred i calor, generació d'aigua calenta sanitària, sistemes de distribució i climatització i sistemes d'enllumenat). Això permetrà establir ratis de consum per superfície i ocupació dels edificis i ratis per consum en relació a les hores d'us de les instal·lacions. Tot això possibilita elaborar un recull de necessitats ajustades a cada immoble i redactar un protocol específic per a cadascun d'aquests que reculli recomanacions d'estalvi. Un cop feta la diagnosi es procedirà a la implantació de mesures d'estalvi i eficiència. Entre aquestes hi ha des de la rehabilitació energètica de l'envolupant tèrmic dels immobles, a la connexió amb xarxes de calor i fred urbanes i de districte d'aquests edificis municipals, passant per la instal·lació de sistemes de generació d'energia solar tèrmica, biomassa, energia solar fotovoltaica o minieòlica en edificis públics o també, per exemple, en aquells immobles que enregistren un major elevat consum tèrmic, instal·lar sistemes de Tri/cogeneració que combinen la generació d'electricitat amb sistemes de climatització, permetent la conversió de calor en fred gràcies a tecnologies d'absorció.

L'any 2008, el parc de béns immobles municipals, 1.640 edificis, va enregistrar un consum energètic de 127,67 GWh (58,27GWh d'electricitat i 69,40 GWh de gas).