Balsareny estrena caldera de biomassa amb xarxa de calor per a sis equipaments

Font: Diputació de Barcelona
27/10/2014
Balsareny ja disposa de la caldera de biomassa amb xarxa de calor que donarà servei a sis equipaments municipals. La instal·lació, que compta amb una potència de 500 Kw ha estat finançada per la Diputació de Barcelona amb un pressupost de 334.000 €, a través dels fons europeus del programa ELENA d'assistència local en el sector de l'energia.

El conjunt de sistema proveirà de calefacció i aigua calenta ais edificis com són el consultori mèdic, el casal de la gent gran, l'ajuntament, la residència-casal Verge de Montserrat i les escoles d'educació infantil i primària del CEIP Guillem de Balsareny. En total, la xarxa de calor té una extensió de 358 m, que amb el circuit de retorn arriba fins a 716 m.

En l'acte d'inauguració celebrat aquest 18 d'octubre, en la seva intervenció davant als assistents, Salvador Esteve, president de la Diputació, ha volgut remarcar la singularitat i la exemplaritat d'aquest projecte, ja que donarà servei a un conjunt d'equipaments molt elevat. Esteve també ha volgut ressaltar que aquest projecte no només significarà un estalvi econòmic i de reducció d'emissions de C02, sinó també per la utilització d'un producte com és l'estella de fusta dels boscos de l'entorn que ajudarà a mantenir-los més nets, evitant i prevenint els incendis forestals i ajudarà a crear ocupació per a la població.

A l'acte d'inauguració hi han assistit també la diputada adjunta de Medi Ambient, Mercè Rius, el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva i Francesc Molina, subdirector general d'Equipaments Cívics i Activitats del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, així com també representants de l'Associació de Propietaris Forestals de Catalunya, l'ADF Tres Branques de Balsareny i de l'empresa COMSA adjudicatària de l'obra.

Aquest projecte, tutelat des de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic de l'Àrea de territori i Sostenibilitat, ha estat realitat mitjançant el programa europeu ELENA (European Local Energy Assistance) que ha permès poder licitar un total de 26 projectes de biomassa a la demarcació de Barcelona en els darrers tres anys. L'estudi d'amortització d'aquestes inversions en calderes de biomassa, tenint en compte el preu actual dels combustibles fòssils energètics, senyala que la inversió realitada s'amortitzarà en uns quatre anys. A més de l'estalvi econòmic que comporta l'ús de la biomassa, la sostenibilitat del sistema energètic que es posa en marxa es reforça per la reducció de 189 tones anuals de C02 a l'atmosfera

Municipis: 

Relacionats

Notícia
És el darrer municipi, dels tres que formen part del pla, que faltava que posés en marxa el sistema

Balsareny completa des de finals de juny el pla pilot que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus va posar en marxa a final de l'any passat d'implantació d'un sistema pioner a Catalunya de recollida de deixalles mitjançant els anomenats contenidors intel·ligents. Un model basat en l'ús restringit i personalitzat d'alguns dels contenidors, mitjançant targetes magnètiques. De fet, Balsareny ja ho tenia en pràctica als barris de Cal Nosa i Cal Rata, però el que es va engegar ahir va ser la implantació a tot el nucli urbà, que a més és el més gran dels que prenen part en aquest pla pilot.

Notícia
Diversos barris de Balsareny, Sant Fruitós de Bages i Rajadell són els tres punts que participen en el projecte pilot

Des del 29 de novembre, a Balsareny, Sant Fruitós i Rajadell s'ha iniciat un nou sistema de recollida: el contenidor de resta (allà on posem el rebuig que no es pot reciclar i ha d'anar a parar a l'abocador) només es podrà obrir un dia a la setmana amb una targeta personalitzada; el contenidor d'orgànica es podrà obrir cada dia, també amb la targeta; i els contenidors d'envasos, vidre i paper continuaran essent de lliure accés com fins ara.
 

Notícia

Sant Fruitós de Bages continua el programa de cessió, de forma temporal, de les parcel·les que no estan ocupades als horts de La Sagrera i de Riu d’Or per tal de conrear-hi. Els horts es cediran als interessats per un període de 2 anys agrícoles, per tant des del 31 d’octubre de l’any inicial, fins el 31 d’octubre de l’any de venciment

Butlletí