Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià s'adhereixen al Pacte d'alcaldes i alcaldesses

Fins ara, ja s'hi han adherit més de 1.600 municipis de països de la Unió Europea, dels quals, uns 130 són de la província de Barcelona.
Font: Diputació de Barcelona
13/05/2010

El diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Baron, ha signat, aquest dijous 13 de maig, amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M. Canga, i l'alcalde de Badalona, Jordi Serra, l'adhesió d'aquestes ciutats a l'anomenat «Pacte d'alcaldes i alcaldesses per una energia sostenible local».

Durant l'acte, Joan Antoni Baron ha explicat la iniciativa del Pacte d'alcaldes i alcaldesses per una energia sostenible local, que pretén impulsar els ambiciosos objectius de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables establerts per al 2020.

Baron ha comentat que precisament, «la CE ha reconegut que la fita de reduir un 20% les emissions d'efecte hivernacle a través de plans d'energia renovable només és possible a través de l'acció local». Fins ara, ja s'hi han adherit més de 1.600 municipis de països de la Unió Europea, dels quals, uns 130 són de la província de Barcelona.

El diputat de Medi Ambient també ha remarcat que la Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Medi Ambient, impulsa el Pacte i ofereix «suport tècnic i econòmic als ajuntaments que s'hi adhereixen, ajudant-los a redactar, en el termini màxim d'un any, un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES)». La Diputació de Barcelona ha destinat, entre aquest període 2008-2009, 2 milions d'euros per a la contractació de la redacció de PAES dels municipis signants del pacte d'alcaldes. En aquests moments ja hi ha més de 80 PAES en marxa.

Baron també ha explicat l'acord de la Diputació amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) que servirà «perquè aquestes actuacions, recollides als PAES, tinguin un cost zero per als ajuntaments». De moment, ja s'ha aprovat una partida de 500 milions d'euros per a crèdits a empreses que vulguin instal·lar energia solar fotovoltàica i promoure l'estalvi d'energia com per exemple en l'enllumenat públic.

El diputat ha remarcat que «el Pacte pretén anar més enllà dels objectius fixats pels caps d'estat europeus i amb la plena implicació dels governs locals», però que per aconseguir-ho, ha dit, «es necessita la complicitat de tots els ciutadans».

Més informació: Especial Pacte d'Alcaldes/esses a Sostenible.cat

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon Signatura d'adhesió al Pacte45.92 KB

Relacionats

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Acte
03/02/2020
Fundació Ateneu Sant Roc.
Notícia

El centre sociosanitari El Carme, a Badalona, ja s'abasteix amb energia renovable gràcies a la coberta fotovoltaica instal·lada per l'AMB.

Butlletí