Aturar el canvi climàtic costaria dos euros al dia a cada europeu

Un estudi afirma que Europa pot reduir les seves emissions un 40% el 2020
04/12/2009 - 00:00

Les despeses de mitigació del canvi climàtic a Europa entre 2010 i 2020 equivaldrien a un 2% del PIB europeu, cosa que suposa dos euros per persona i dia, segons un estudi d'Amigos de la Tierra. L'informe, El paper d'Europa en el Repte Climàtic: accions internes i obligacions internacionals per protegir el Planeta, elaborat per l'Institut de Medi Ambient d'Estocolm en col·laboració amb Amigos de la Tierra Europa, demostra que Europa pot reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle un 40% el 2020 i en comparació el 1990. La investigació posa de manifest també que la Unió Europea pot retallar les seves emissions internes en un 90% el 2050 i calcula el cost de l'escenari plantejat.

A través d'un model que examina els diferents sectors emissors, l'estudi descriu un full de ruta complet respecte com Europa pot aconseguir aquests objectius mitjançant la combinació de millores en eficiència energètica, una retirada progressiva de combustibles fòssils paral·lela a un canvi cap a les energies renovables i canvis a l'estil de vida.

En matèria d'energia, el model planteja augmentar el percentatge d'energia renovable des d'un 10% el 2010 a un 22% el 2020 i un 71% el 2050. Els canvis d'hàbit estudiats inclouen, per exemple, l'increment en l'ús del transport públic i la implantació de vehicles elèctrics. Els sectors que han de contribuir més en el descens de les emissions el 2050 són el transport, l'electricitat i la calefacció.

La investigació estima la part del finançament cap als països del tercer món que seria just que la UE assumís perquè puguin combatre el canvi climàtic i que xifra entre 150 i 450 bilions anuals fins al 2020, cosa que significa entre 1 i 3 euros diaris per persona.

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí