Ascó construirà un magatzem en sec per al combustible gastat

Font: Ajuntament d'Ascó/Agències
24/06/2011 - 00:00

L'Ajuntament d'Ascó ha concedit la seva autorització a la construcció d'un magatzem temporal individualitzat (ATI) de residus radioactius en terrenys adjacents a la central nuclear, després de constatar que les piscines de combustible gastat han completat la seva capacitat i per tant és necessari construir una infraestructura veïna.

En un comunicat, l'Ajuntament ha assenyalat que l'acord ha estat pres a la Junta de Govern Local, en resposta a una petició presentada per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (Anav) el gener del 2010, si bé recorda que la llicència no serà efectiva fins que el Ministeri d'Indústria autoritzi la instal·lació, després de l'informe previ del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Ascó ha aprofitat el comunicat per recordar que l'emmagatzematge en contenidors en sec "no compta amb cap consens polític", després que el Congrés dels Diputats aprovés la construcció d'un magatzem temporal centralitzat (ATC) per concentrar els residus radioactius de tot Espanya , al mateix temps que recorda que el municipi és candidat a acollir aquesta infraestructura.

A Espanya hi ha ja en l'actualitat dos ATI a la província de Guadalajara - un a la central de Trillo i una altra a la clausurada de Zorita -, la construcció va ser autoritzada després que les piscines de combustible gastat de cada central completaran la seva capacitat d'emmagatzematge.

Per això, Ascó recorda que aquesta fórmula no té data de caducitat i és "il limitada en el temps", al mateix temps que no disposarà d'instal·lacions preparades per reparar els contenidors cilíndrics que albergaran els residus en cas que sigui necessari.

El ATI d'Ascó, si finalment s'autoritza, es construiria en un recinte de 28.700 metres quadrats en el qual també s‘aixecaria un edifici auxiliar amb un vehicle preparat per transportar els contenidors per les vies internes del complex nuclear des del reactor, i tindria com a base dues lloses de formigó de 40 metres de longitud, 11 d'ample i 60 centímetres de profunditat.

Ascó ha traslladat l'expedient a la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge del Consell Comarcal de les Terres de l'Ebre, que ha donat al seu torn el vistiplau - segons l'Ajuntament -, recordant la idoneïtat de plantar també arbres i, donat que els contenidors romandran a l'aire lliure, "donar-los un acabat d'un color present en l'entorn".

 

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon asco1-poble.jpg80.81 KB

Relacionats

Notícia

L'Agència Catalana de Residus ha concedit a la Paeria una subvenció de de 994.535,36 euros, que permetrà afrontar la construcció de les instal·lacions al carrer Vilanova de la Barca, al costat de l’N-240. Tindrà més capacitat i serveis que l'actual, amb espai destinat a fer tallers de sensibilització i per a la reparació i reutilització de materials i aparells.

Article

S'ha posat en marxa aquest 11 de desembre de 2021, i fins a finals de mes, una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva de residus. Amb l’eslògan “Tria bé, reciclem millor”, la campanya vol fer palès que és possible consumir de forma més sostenible escollint correctament els productes que es compren, i que és important separar bé els residus a les llars perquè facilita la recuperació dels materials que es poden reciclar.

Notícia

A través del Programa sectorial d’actuacions per a fer front a l’emergència climàtica, que preveu ajuts pel 2022 i el 2023 a tots els ajuntaments de la província. Els municipis podran invertir en energia renovable i en millores de l’enllumenat públic i de la recollida selectiva de residus.

Butlletí