Ascó aprova la seva candidatura a acollir el magatzem nuclear

Aquest divendres finalitza el període perquè els municipis es presentin voluntaris
Redacció
25/01/2010 - 00:00

L'ajuntament d'Ascó va decidir aquest dimarts en ple extraordinari (set vots a favor i dos en contra) presentar la seva candidatura a albergar el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus per a totes les centrals nuclears de l'estat. D'aquesta manera, Ascó es convertia en el segon municipi interessat en acollir aquesta instal·lació, després que Yebra (a Guadalajara, prop de la central nuclear de Zorita), aprovés dijous passat la seva candidatura. Dimecres es va conèixer una tercera candidatura, la de Villar de Cañas, a Conca, que va aprovar per unanimitat la seva aposta per acollir el magatzem, i un dia després la de Santervás de Campos, a Valladolid. Divendres, l'últim dia per presentar-se voluntaris a acollir el magatzem, es coneixien les candidatures de Zarra (València) i Melgar de Arriba (Valladolid).

Ascó defensa la seva candidatura
L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, va parlar després de l'aprovació de la candidatura recordant que la indústria nuclear "ha fet prosperar el municipi i la comarca", afegint que "la seguretat del magatzem no és motiu de discussió i el seu risc és nul". Quant al motiu de la decisió, Vidal va assegurar que no ha estat "pels diners" sinó per "responsabilitat i per garantir la viabilitat econòmica de la comarca". "Ascó està orgullós del seu present i il·lusionat amb el seu futur", va afegir. 

L'anunci de la candidatura d'Ascó ha estat rebut amb gran divisió d'opinions. Diumenge, unes 2.000 persones van recórrer els carrers d'aquesta petita localitat de la Ribera d'Ebre manifestant-se en contra del cementiri nuclear; uns carrers on, segons informava el portal 3cat24.cat, també s'hi podien veure penjades pancartes a favor de la nova instal·lació. I és que si d'una banda hi ha la por i el rebuig a l'energia nuclear, de l'altra hi ha la possibilitat de rebre una important injecció de diners, l'impuls d'una nova indústria i la creació de nous llocs de treball.

Un cop coneguda la decisió, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre podria ara impugnar la votació per una pressumpta incompatibilitat de càrrecs, ja que segons Lluís Salvadó, delegat del govern català a les Terres de l'Ebre, quatre dels regidors de l'ajuntament d'Ascó o bé són treballadors o bé tenen familiars directes que treballen a la central d'Ascó. 

El president Montilla, en contra
La divisió davant la possibilitat d'acollir el cementiri nuclear també ha arribat a l'esfera política, on el president de la Generalitat, José Montilla, ja s'ha pronunciat en contra de que Ascó sigui la seu de la nova instal·lació. Segons Montilla, a Catalunya no li correspon acollir el magatzem de residus per una qüestió d'equilibri territorial: "a Catalunya tenim centrals nuclears que produeixen quasi el 50% de l'energia nuclear que es fa a Espanya", de manera que "la nostra quota d'instal·lació ja està coberta" i el cementiri s'hauria d'ubicar en altres territoris "que només consumeixen i no produeixen ni tenen cap magatzem". ICV i ERC, socis de govern, també s'han posicionat en contra, mentre que a l'oposició, CiU ja ha anunciat que obrirà expedient informatiu als seus regidors a Ascó per donar suport a la candidatura.

Responent a les declaracions de Montilla, la ministra espanyola de Medi Ambient, Elena Espinosa, va recordar aquest dilluns que la decisió d'acollir o no el cementiri nuclear és competència municipal, i no autonòmica.  

(P)

Què hi guanyaria el municipi?
A l'altre costat de la balança, a favor de la nova instal·lació, hi ha l'argument econòmic. Tal i com informa LaMalla.cat, Ascó i una dotzena d'ajuntaments de la zona ingressarien fins a 7,8 milions d'euros a l'any si finalment s'instal·la el cementiri nuclear en aquest municipi. La construcció de les instal·lacions necessàries suposarà una inversió d'uns 1.000 milions d'euros, i segons els càlculs del ministeri d'Indústria, es crearan uns 150 llocs de treball permanents durant 60 anys. Durant els cinc anys de construcció del complex hi hauria empleades unes 300 persones, amb puntes de fins a 500 tècnics i operaris. A aquests càlculs caldria afegir els llocs de treball indirectes i el negoci que generaria l'activitat de tècnics, operaris i investigadors en el nou centre tecnològic.

Més informació:
El magatzem nuclear holandès, el futur model espanyol (LaMalla.cat)
Un cementiri nuclear a casa? (3cat24.cat)

Vídeos:
Ascó, cementiri nuclear | Els carrers d'Ascó s'omplen contra el cementiri nuclear | Grups ecologistes manifesten "rotundament" la seva oposició al cementiri nuclear  (LaMalla.cat)

Moment de la votació a Ascó (3cat24.cat)

Opina: Et sembla bé que Ascó aculli el cementiri nuclear?

Per què cal un cementiri nuclear?

Actualment, els residus de les centrals nuclears espanyoles es guarden dins de "piscines" al costat de cada central. La seva capacitat, però, és limitada: la d'Ascó I, per exemple, arribarà al seu límit el 2013, mentre que la d'Ascó II ho farà un any després, Almaraz I el 2020... El magatzem temporal centralitzat, una construcció de 300 metres de llarg i 75 d'altura, es considera la millor solució a aquest problema, ja que permet unificar en un sol lloc la gestió d'aquests residus. La nova instal·lació tindrà capacitat per acollir 7.000 tones de residus, més que suficient per donar cabuda a les 6.700 tones de residus radioactius que generaran les nuclears espanyoles durant la seva vida útil.

Relacionats

Entrevista
Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí