Arrenca el porta a porta a la Garriga

31/03/2022 - 18:07

La Garriga es converteix en el municipi més gran de Catalunya que implanta el porta a porta a tota la població.

La campanya d’implantació del nou model de recollida de residus ja està en marxa. Fins al mes d’abril es faran diverses accions informatives i de repartiment de material per tal que el primer dia de servei (divendres, 29 d’abril) tothom sàpiga com participar-hi i disposi de tot el material necessari.
 

Com es farà la recollida?

El nou model de recollida a la Garriga pivota sobre tres grans eixos: el porta a porta domèstic que és el majoritari pels domicilis; el porta a porta comercial per totes les activitats econòmiques que disposaran de cubells adaptats a la seva generació i la freqüència de recollida; i les àrees d’aportació amb sistema de control d’accés pels habitatges de Tremolencs i els blocs de Montserrat Roig.

Aquest model manté els contenidors de vidre amb boca reduïda a la via pública per reduir el soroll derivat de la recollida i permetrà alliberar zones comunitàries de contenidors que es podran destinar altres usos a determinar, com voreres, jardineres o espais comuns.

 

El model de recollida domèstic

El model de recollida porta a porta a la Garriga és de quatre fraccions: orgànica, envasos, paper i cartró, i resta, mentre que el vidre es manté amb contenidor a la via pública. La recollida es realitzarà en horari nocturn i els residus es podran deixar al carrer entre les 20 i les 21 hores del vespre els dies previstos segons el calendari de recollida: els dilluns, resta; els dimecres, orgànica i envasos; els divendres, orgànica i paper i cartró; i els diumenges, orgànica i envasos.

L’orgànica i la resta es trauran al carrer amb un cubell de 20 litres que incorpora un xip tag RFID encriptat que vincula els cubells i contenidors amb cada habitatge o activitat econòmica i garanteix la traçabilitat i la transparència del servei. Els envasos s’hauran de treure amb bosses grogues estandarditzades que es donaran a l’oficina del porta a porta de forma gratuïta, i el paper i el cartró es podran deixar dins una bossa de paper o una caixa de cartró. En el cas de les finques plurifamiliars s’ofereix la possibilitat de disposar de contenidors comunitaris de paper i cartró per treure’ls el dia que toca.

La recollida porta a porta es concerta només en quatre dies, de manera que els dimarts, els dijous i els dissabtes seran dies lliures de recollida i en els quals no hi haurà residus al carrer. Els canals del porta a porta es mantindran actius per rebre les peticions de necessitats puntuals i gestionar les emergències com absències, períodes de vacances, etc.

 

 

Donades les característiques físiques i de mobilitat dels espais residencials de Tremolencs i els blocs plurifamiliars del voltant del carrer Montserrat Roig, 186 habitatges d’aquestes zones disposaran d’àrees d’aportació amb control d’accés amb tots els contenidors de recollida selectiva a les quals hi podran accedir mitjançant una targeta associada a l’habitatge.

Per tal de poder participar a la recollida cada llar rebrà un kit domèstic que inclou:

  • Calendari imantat del porta a porta setmanal
  • Un paquet de bosses compostables per a la fracció orgànica
  • Cubell airejat de 10 litres per tenir a la cuina
  • Cubell marró de 20 litres amb tag RFID per treure l’orgànica al carrer
  • Cubell gris de 20 litres amb tag RFID per treure la resta al carrer
  • Un paquet de bosses grogues estandarditzades pels envasos
     

Entitats i associacions

Per a l’organització de festes, celebracions i esdeveniments esportius, culturals o especials les associacions i entitats de la Garriga podran fer la petició dels contenidors que necessitin en el mateix moment de sol·licitar el permís.

 

El model de recollida comercial

La recollida comercial es realitza amb el mateix calendari base que la domiciliària i amb un calendari de recollides addicionals per a les activitats en funció d ela seva generació i necessitats.

Els comerços no disposen d’un kit estandarditzat, si no que se’ls lliuraran cubells i contenidors amb tag RFID adaptats a la generació i a l’espai disponible per a totes les fraccions que generen. Els darrers quinze dies del mes d’abril es repartirà a cada establiment el material sol·licitat.

 

Campanya La Garriga Residu Zero

La Garriga Residu Zero és el nom amb el que es donarà a conèixer la campanya d’implantació del porta a porta. 7.100 habitatges i 700 comerços estan cridats a participar en aquesta campanya que situarà la Garriga en el liderat de municipis més grans de Catalunya en implantar el porta a porta a tota la població.

A través d’una carta informativa, els veïns i comerços rebran al llarg de la primera setmana d’abril tota la informació necessària sobre la implantació del porta a porta, el calendari de les xerrades informatives i les ubicacions dels espais on poden recollir els seus kits.

L’11 d’abril està previst que s’iniciï la fase de repartiment de material i les xerrades informatives. Per afavorir la participació i maximitzar la implicació de tota la ciutadania, un grup de seguiment transversal, l’equip de formadors i la oficina del porta a porta ubicada al centre de la Garriga vehicularan els dubtes i les incidències que puguin sorgir al llarg de tot el procés d’implantació. La seva funció serà la d’informar, de manera directa i exhaustiva, a les diferents associacions i col·lectius del municipi.

Una altra de les claus per l’èxit de la campanya és l’estrena d’una pàgina web (residuzero.lagarriga.cat) i una app ciutadana (La Garriga – Residu Zero), que entraran en funcionament properament, amb tota la informació sobre el model porta a porta; els calendaris de les diverses xerrades i accions programades per la recollida domèstica i comercial; tips i consells per una separació correcta dels residus amb informació sobre l’àrea d’emergència, la recollida de voluminosos i la deixalleria mòbil; i un apartat de FAQS. Per últim, també hi ha prevista l’activació d’una adreça de correu electrònic i el telèfon gratuït 900 100 672.

 

Grup de seguiment

Des de principis de març, està en funcionament un grup de seguiment en el qual hi ha representades les diferents sensibilitats del municipi. L’objectiu d’aquest grup és informar, de manera directa i exhaustiva, a les diferents associacions i col·lectius, del dia a dia de la implantació. En les reunions periòdiques que celebren s’explica com avança la campanya i es resolen tots els dubtes i inquietuds que pugin sorgir.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Article

Abans de la implantació del sistema Porta a Porta, el percentatge de recollida selectiva de residus era del 45 %.

Notícia

Taradell reparteix tres mil cubells amb xip per millorar la recollida de residus porta a porta. Amb aquesta mesura l'Ajuntament podrà implantar, en un futur, un taxa per generació i/o participació.

Butlletí