Arenys de Mar presenta el Pla local de Prevenció de Residus

Font: Ajuntament d'Arenys de Mar

09/12/2018 - 20:49

Emmarcat dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha donat a conèixer aquest dijous el Pla de Prevenció de Residus Municipals, una eina de planificació estratègica per aconseguir, des d'ara i fins al 2025, els objectius de prevenció establerts per la normativa europea i estatal en aquesta matèria.

Un punt a favor de la vila és que mentre la normativa catalana Precat20, la qual estableix una reducció del 15% per a l'any 2020 en relació al 2010, Arenys de Mar ja va assolir un 20% de reducció de residus l'any 2015. En aquest sentit, el Pla de Prevenció de Residus Municipals es fixa assolir 5% addicional, amb el qual passaríem d'1,74 Kg/habitant/dia del 2010 a 1,33 Kg/habitant/dia el 2015. Amb les darreres xifres absolutes de què disposem, aquets indicador es va situar l'any 2017 en 1,33 kg/habitant/dia.

El Pla contempla accions de prevenció quantitativa, adreçades a reduir la quantitat de residus generats per pes i volum, així com de prevenció qualitativa en relació a la reducció de la quantitat de substàncies perilloses o contaminants contingudes als residus.

Així, està previst realitzar accions enfocades a un foment del compostatge tant individual com als centres educatius i reduir el malbaratament alimentari amb l'ampliació i millora dels circuits d'aprofitament dels excedents alimentaris.

També es vol fer incís en la prevenció dels envasos lleugers amb accions com el foment d'ús d'embolcalls reutilitzables, així com crear espais de reutilització i d'intercanvi de productes. Es preveuen, tanmateix, accions de caire transversal com ara la creació d'una xarxa de comerç verd.

De fet, el Pla de Prevenció de Residus Municipals ja s'ha començat a posar en marxa aquest 2018, amb la campanya ‘Restar també Aporta´, la qual promou la prevenció de residus amb l'adopció d'hàbits i actituds que ens permetin reduir la generació de residus, i també amb la campanya “Mmmm´agrada. Cap a casa!” amb l´objectiu de prevenir el malbaratament alimentari als bars i restaurants del municipi. En aquest darrer cas, s'oferiran unes capsetes als establiments perquè els clients tinguin la opció d'emportar-se el menjar sobrant.

El Pla de Prevenció de Residus Municipals es podrà consultar íntegrament en els pròxims dies a l'apartat de Residus del web municipal.

Categories: 

Relacionats

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Notícia

L’ampliació de 4 a 10 centres educatius participants en el Projecte Olinet ha permès recollir 1.851 litres d’oli usat durant 2023. La xifra duplica de llarg els 733 litres aconseguits l’any anterior

Butlletí