Aquest estiu, el tercer amb menys superfície cremada dels últims 10 anys a Barcelona

114 incendis han cremat 153,5 hectàrees a les comarques de Barcelona

Redacció

06/09/2010 - 00:00

El nombre d'incendis d'aquest estiu es troba per sota de la mitjana dels últims 10 anys, tret de la primera quinzena de juny. I la superfície total cremada és la tercera més baixa dels últims 10 anys. En total 114 incendis (64 forestals, 39 agrícoles i 11 conats en urbanitzacions) que han cremat 153,5 hectàrees (129,9 forestals i 23,6 agrícoles a les comarques de Barcelona.

El major nombre d'incidències detectades estan relacionades amb la localització de punts de risc (367), concretament abocaments incontrolats i línies elèctriques amb incidències, que han estat notificades als corresponents ajuntaments i companyies elèctriques, seguides de les de dissuasió de les infraccions a la reglamentació contra incendis (285).

Segons Josep Mayoral, diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona "aquest resultat té el seu origen en l'estratègia general aplicada dintre del Programa de Suport als Municipis en la Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació: detecció ràpida i atac immediat dels equips d'extinció i a la important xarxa viària per a la prevenció de les comarques de Barcelona, construïda a partir dels Plans Municipals de Prevenció d'Incendis Forestals (15.000 Km), que ha facilitat l'accés i la velocitat d'acció".

Les xifres obtingues permeten, conclou el diputat, "una valoració molt positiva de la campanya. El bon treball dut a terme en els darrers anys en la prevenció activa i passiva; la celeritat d'actuació dels equips d'extinció; la millor coordinació entre entitats; el comportament cívic dels ciutadans; i el compromís de les entitats públiques i privades amb aquesta prevenció i lluita, han estat factors decisius per aquests resultats".

Les dades d'incendis de la província dels últims 40 anys (podeu consultar aquest document) posen de manifest que durant l'últim decenni (2000 - 2009), en el qual han estat operatius tots els plans que formen el Programa de Suport als Municipis en la Prevenció d'Incendis Forestals, els resultats han estat els millors dels darrers quaranta anys en superfície cremada i en nombre anual d'incendis tot i l'increment constant de la població.

Cal destacar que aquest estiu la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF), ha desenvolupat, com cada any el Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI). Aquesta iniciativa forma part del programa de suport als municipis en la prevenció d'incendis forestals, que té com a finalitat principal evitar-los i limitar-ne els efectes.

Enguany, a la XV campanya del PVI, han participat 244 municipis i 118 ADF de la província de Barcelona. S'ha contractat a 253 persones que han recorregut en vehicles tot terreny els 110 itineraris preestablerts per vigilar més de 400.000 ha de terrenys forestals amb un cost total de 4,9 €/ha. Una de les tasques principals del pla d'informació i vigilància és la difusió de la normativa d'incendis a la població resident i usuària de les àrees forestals. L'objectiu d'aquesta tasca és la sensibilització de la població davant del risc d'incendi forestal i la dissuasió d'accions que poden ser causa d'inici de foc forestal. Durant el període d'activitat del dispositiu, del 10 de juny a l'1 de setembre, s'ha informat a 42.227 persones.

Relacionats

Notícia

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Es regulen accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Butlletí