Analitzen la qualitat de l'aire a l'entorn de les escoles de Terrassa

Font: Ajuntament de Terrassa i DiarideTerrassa.es
26/05/2016 - 08:34

L'objectiu és tenir una radiografia del nivell de la contaminació de l'aire en els voltants dels centres d'ensenyament, amb l'objectiu d'adoptar, si així ho suggereix l'estudi, mesures orientades a millorar la qualitat de l'aire.

L'Ajuntament de Terrassa ha sol·licitat suport tècnic a la Diputació de Barcelona per analitzar els nivells de diòxid de nitrogen que es registren en l'entorn dels centres escolars de la ciutat.

Els tècnics centraran les seves primeres prospeccions a les zones més contaminades, les més pròximes a les grans vies de comunicació, així com els carrers estrets amb alta concentració de vehicles i poca capacitat d'evacuació de partícules contaminants. Una realitat que es concentra sobretot al centre i el sud de la ciutat. El trànsit és el primer factor contaminant (80%), de manera que els mesuraments de NO2 seran especialment estratègiques en la primera fase de l'estudi.

L'equip farà servir tubs de difusió per a la captació de mostres i la seva posterior anàlisi. Serà la primera vegada que s'aborda un estudi detallat d'aquestes característiques en l'entorn escolar, on ja s'han experimentat a la ciutat mesures de pacificació de trànsit que han redundat en una millor qualitat de l'aire.

És el cas de l'Escola Bisbat d'Ègara. Des de fa anys, en horari d'entrada i sortida a les aules, el carrer de Sant Marian queda tallada al trànsit en el tram escolar, convertint-se en un espai més de l'escola, un lloc de trobada per als alumnes i els seus familiars. L'experiència dels camins escolars impulsats per les AMPA de les escoles Bisbat d'Ègara i El Vapor és una altra iniciativa que persegueix el desplaçament autònom dels alumnes a partir dels 10 anys, habilitant un recorregut segur, còmode, acompanyat per una xarxa de "botigues amigues" i convertint aquest recorregut en un espai sa i lliure de contaminació.

El Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire, aprovat al febrer de 2015 a Terrassa, inclou 43 mesures relacionades prioritàriament amb la mobilitat l'aplicació contribuirà a reduir 151 tones d'emissió de diòxid de nitrogen. La ciutat s'adaptava així la seva normativa a l'Pla d'Actuació per a l'Millora de la Qualitat de l'Aire Horitzó 2020, que entre altres coses obliga els municipis a redactar plans específics de reducció de la contaminació de l'aire en els entorns escolars.

A Terrassa, l'estudi el durà a terme l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, ​​per encàrrec de la Diputació de Barcelona. Després de la captació de mostres, els especialistes analitzaran els nivells de NO2 i elaboraran un mapa de les zones de la intervenció prioritària.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit una jornada en què alumnat dels centres Jaume Cabré i Escola Tecnos (Terrassa) i Ca n'Oriac i Narcisa Freixas i Cruells (Sabadell) han presentat els projectes que han dut a terme al llarg d'aquest curs sobre com reduir la contaminació atmosfèrica als seus instituts.

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí