Analitzen la qualitat de l'aire a l'entorn de les escoles de Terrassa

Font: Ajuntament de Terrassa i DiarideTerrassa.es
26/05/2016 - 08:34

L'objectiu és tenir una radiografia del nivell de la contaminació de l'aire en els voltants dels centres d'ensenyament, amb l'objectiu d'adoptar, si així ho suggereix l'estudi, mesures orientades a millorar la qualitat de l'aire.

L'Ajuntament de Terrassa ha sol·licitat suport tècnic a la Diputació de Barcelona per analitzar els nivells de diòxid de nitrogen que es registren en l'entorn dels centres escolars de la ciutat.

Els tècnics centraran les seves primeres prospeccions a les zones més contaminades, les més pròximes a les grans vies de comunicació, així com els carrers estrets amb alta concentració de vehicles i poca capacitat d'evacuació de partícules contaminants. Una realitat que es concentra sobretot al centre i el sud de la ciutat. El trànsit és el primer factor contaminant (80%), de manera que els mesuraments de NO2 seran especialment estratègiques en la primera fase de l'estudi.

L'equip farà servir tubs de difusió per a la captació de mostres i la seva posterior anàlisi. Serà la primera vegada que s'aborda un estudi detallat d'aquestes característiques en l'entorn escolar, on ja s'han experimentat a la ciutat mesures de pacificació de trànsit que han redundat en una millor qualitat de l'aire.

És el cas de l'Escola Bisbat d'Ègara. Des de fa anys, en horari d'entrada i sortida a les aules, el carrer de Sant Marian queda tallada al trànsit en el tram escolar, convertint-se en un espai més de l'escola, un lloc de trobada per als alumnes i els seus familiars. L'experiència dels camins escolars impulsats per les AMPA de les escoles Bisbat d'Ègara i El Vapor és una altra iniciativa que persegueix el desplaçament autònom dels alumnes a partir dels 10 anys, habilitant un recorregut segur, còmode, acompanyat per una xarxa de "botigues amigues" i convertint aquest recorregut en un espai sa i lliure de contaminació.

El Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire, aprovat al febrer de 2015 a Terrassa, inclou 43 mesures relacionades prioritàriament amb la mobilitat l'aplicació contribuirà a reduir 151 tones d'emissió de diòxid de nitrogen. La ciutat s'adaptava així la seva normativa a l'Pla d'Actuació per a l'Millora de la Qualitat de l'Aire Horitzó 2020, que entre altres coses obliga els municipis a redactar plans específics de reducció de la contaminació de l'aire en els entorns escolars.

A Terrassa, l'estudi el durà a terme l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, ​​per encàrrec de la Diputació de Barcelona. Després de la captació de mostres, els especialistes analitzaran els nivells de NO2 i elaboraran un mapa de les zones de la intervenció prioritària.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Els objectius del nou PMQA, centrats en l'horitzó de l'any 2025, es basen a reduir les emissions en un 15%, respecte a les registrades l'any 2019, complint així amb l'acord derivat de la tercera Cimera de l'Aire de Catalunya, i inclou els valors guia de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), actualitzats el 2021.

Notícia
A la reunió hi ha assistit el primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez. Foto: Ajuntament de Terrassa

A la reunió hi ha assistit el primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez. Foto: Ajuntament de Terrassa

Representants dels municipis que integren l’Associació de l’Arc Metropolità s’han reunit aquest 23 de febrer amb la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Durant la trobada, celebrada a Terrassa, s’han presentat els objectius i principals àmbits de treball de l’associació. Així mateix, un dels temes centrals han estat els diferents aspectes vinculats al desplegament de les Zones de Baixes Emissions (ZBE).

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat una campanya informativa per sensibilitzar els establiments d'hostaleria, restauració i cafeteries sobre la importància de fer una correcta selecció dels residus en origen i contribuir, així, a augmentar els índexs de reciclatge en aquests establiments comercials.

Butlletí