Amb una subvenció de 33,4 milions d'euros, el segellament de l'antic abocador de la Vall de Joan encara la seva recta final

Font: AMB

14/02/2020 - 08:30

L'aportació de fons per part de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) permetrà finalitzar les obres, seguint un projecte de l'AMB aprovat el 2018. Les accions principals són el segellament de la massa de residus, el control d'aigües pluvials i l'extracció, l'aprofitament i el tractament de biogàs i lixiviats. Es preveu que les obres estiguin acabades definitivament durant la primera meitat del 2021 i que donin pas a un espai naturalitzat i a un increment de la biodiversitat a la zona.

El Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat per àmplia majoria la recepció d'una subvenció per valor de 33,4 milions d'euros provinent de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), destinada a finalitzar les obres de segellament de l'antic dipòsit controlat de la Vall d'en Joan, situat al massís del Garraf, als termes municipals de Begues i Gavà, i que va deixar de rebre residus el 2006.

Les tasques de restauració es van reprendre el desembre del 2018, després de l'aprovació uns mesos abans d'un nou projecte bàsic redactat per l'AMB, que recull les propostes de les administracions implicades i incorpora parcialment les al·legacions i demandes rebudes per part d'entitats locals i entitats naturalistes. En aquella ocasió, l'ARC ja hi va fer una primera aportació de 3 milions d'euros. El projecte del 2018 proposa estructurar l'espai amb un sistema de motes, a diferència del projecte original, que el dividia en diverses terrasses. Es va decidir iniciar els treballs per la part superior de l'abocador (la porta de Begues) per tal que les aigües pluvials no s'infiltrin dins la massa de residus i que tampoc afectin les zones ja segellades.

Amb la nova subvenció aprovada, que complementa l'aportació prèvia de 3 milions d'euros, es preveu que el segellament de tot l'àmbit de l'antic dipòsit estigui enllestit durant el primer semestre del 2021.

La zona que resta per clausurar ocupa unes 40 ha, totes dins del terme municipal de Begues. Les accions principals que s'estan portant a terme són el segellament superficial del terreny, el control de les aigües pluvials per mitjà d'una xarxa de captació i conducció, i l'extracció i el tractament dels lixiviats i el biogàs provinents de la massa de residus. Aquesta última tasca permet aprofitar el biogàs com a recurs per generar energia.


 

Relacionats

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Notícia

La reforma de la via Laietana n’ampliarà les voreres, tindrà espai per a la bicicleta, dos carrils de baixada (un per a busos i taxis) i un altre en sentit pujada limitat a 30 km/h per a busos, taxis i vehicles d’accés local. Així, aquest carrer passarà a ser de circulació general en sentit mar, ja que redueix els carrils de pujada fins a un. Aquest és el resultat del procés participatiu engegat amb veïns, comerciants i entitats per fer una via més habitable.

Article

LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana per descobrir la diversitat i la quantitat de líquens que viuen als arbres de les ciutats per tal de relacionar-les amb la qualitat de l’aire.  Ha estat posat en marxa per GBIF Espanya i el Real Jardín Botánico de Madrid, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, i a Barcelona i Madrid ja s'estan elaborant mapes de líquens com a bioindicadors. A Barcelona un total de 12 centres del programa Escoles+Sostenibles han participat en el mostreig i seguiment d’aquests bioindicadors amb l’objectiu d’avaluar els canvis ambientals i els nivells de contaminació de la ciutat.

Butlletí