Alumnes de vint escoles proposen idees per millorar els índex de reciclatge al Baix Penedès

Font: Ajuntament de Calafell
30/01/2015 - 00:00

Prop de 800 persones han assistit aquest 26 de gener a la Festa de les Idees, del 'Repte Baix Penedès', un programa de dos anys de vigència durant els quals s'està fent una tasca intensiva per assolir les dades de reciclatge europees: arribar al 50% de la brossa reciclada selectivament.

En aquest marc la Festa de les Idees pel Reciclatge ha culminat una primera edició del programa escolar que vol millorar els hàbits de reciclatge gràcies a la implicació de més de 700 nens i nenes d'11 anys d'una vintena d'escoles de la comarca.

S'hi han presentat les 35 idees proposades pels alumnes per combatre els motius que fan que a casa seva no es recicli. La idea escollida, ha estat ‘La comoditat del calaix reciclador', presentada pels alumnes de l'escola Mossèn Jacint Verdaguer de Segur de Calafell. Aquesta idea pretén lluitar contra un dels principals frens de reciclatge, la manca d'espai, i per fer-ho proposa posar en marxa una campanya de sensibilització per buscar solucions a aquesta problemàtica. Cal destacar que com a guanyadora, serà implementada per EcoBP, l'empresa comarcal de gestió de residus.

Una altra escola, l'Àngels Garriga del Vendrell, ha obtingut un accèssit per la seva idea: donar feina a persones en situació d'atur realitzant una campanya porta a porta per analitzar com recicla la gent a casa seva i oferir idees de millora. 

Frens del reciclatge: manca d'espai o mandra?
En el marc del Repte Baix Penedès, des de l'octubre de 2014 els alumnes s'han implicat per resoldre un dels problemes reals a la comarca. En aquest procés han estudiat les raons per les quals no es recicla a casa seva, i de forma conjunta han proposat solucions creatives i realistes per superar aquests frens. Gràcies a aquest programa s'ha fomentat el procés d'anàlisi, el treball en equip, la creativitat i la responsabilitat, a més de facilitar als més petits les eines necessàries per esdevenir actors de canvi.

Segons el treball de camp i les enquestes fetes pels nens i nenes als seus familiars, el 92% de les famílies del Baix Penedès pensa que és important reciclar. I doncs, per què només se separen de forma selectiva a la comarca el 21,2% dels residus? En primer lloc, un 72% de les famílies asseguren que no reciclen per manca d'espai a casa. En segon lloc, tenen la sensació que els contenidors estan lluny de casa seva (66%) tot i que un 59% dels nens assegura que estan a prop. I en tercer lloc, els familiars reconeixen que també entren en joc altres qüestions més relacionades amb la seva pròpia actitud, com la mandra, la manca d'organització o l'oblit (58%). En quarta posició, hi ha qui assegura que els falta informació sobre on llençar cada residu o tenen dubtes sobre el procés del reciclatge (33%). 

 

Cal destacar que la Festa de les Idees,  ha tingut lloc al Pavelló Àngel Guimerà d'El Vendrell, i hi ha assistit el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i l'alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Olivella.  Aquest últim ha destacat que un dels missatges a extraure de la festa és que "pel medi ambient és bo reciclar, i  alhora si reciclem els costos baixen, perquè aprofitem més els materials, de manera que tots en podem sortir beneficiats".

 

Segons dades oficials, al Baix Penedès només un 21% dels residus acaben als contenidors de recollida selectiva, la qual cosa deixa la comarca a la cua del rànquing català, tenint en compte que la mitjana del país se situa al 36%. Per això, des del 2013 l'empresa comarcal de gestió de residus, EcoBP, impulsa el Repte Baix Penedès, que busca millorar els índex de reciclatge. 

La festa de les idees ha estat organitzada per EcoBP i els 10 ajuntaments adherits i el Consell Comarcal. I ha comptat amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat, Ecovidrio, Ecoembes, Humana - Fundación Pueblo para Pueblo i la Colla Castellera Els Nens del Vendrell.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El CREAC aconsegueix la germinació d’un 40% de les llavors recollides

Article

És una acció novedosa dins de les mesures excepcionals contra la sequera

Article

L’Ajuntament del Vendrell prioritzarà les inversions en tot el cicle de l’aigua per aconseguir una gestió integral, eficient i sostenible.

Butlletí