Alliberades al mar 24 tortugues careta nascudes a Barcelona l’any passat

04/08/2021 - 11:11

Els animals han estat gairebé un any en dos centres de recuperació per millorar la seva supervivència, com proposen els programes de gestió i conservació de l’espècie.

Cada cop són més les tortugues que nidifiquen al Mediterrani occidental, un fenomen recent que respon a l’adaptació dels animals a l’escalfament de les zones de posta tradicionals i que ha despertat l’interès del món científic per poder traçar estratègies de conservació de l’espècie.

Un fet insòlit

En el cas de Barcelona va ser el juliol del 2020 quan un grup de joves van sentir uns sorolls estranys en una zona d’obres i, en acostar-s’hi, van veure una tortuga de grans dimensions movent i espolsant sorra de manera molt vistosa. Van avisar els experts i l’endemà van poder identificar el niu, el primer que es documenta a la ciutat. Dels 77 ous que va pondre la tortuga en van néixer 72 tortuguetes, el 90% de les quals han pogut anar al mar: un èxit donada l’elevada mortalitat d’aquesta espècie.

A l’alliberament, tancat al públic per les circumstàncies sanitàries, hi han assistit representants de la Generalitat de Catalunya, el CRAM, el CT BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Zoo de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats que van gestionar el més de mig miler de voluntaris que van participar en la custòdia del niu, coordinats pel Centre de la Platja: Anèl·lides, Ocean52, Oceanogami, No Mas Colillas i WWF.

Com que encara som a mitja temporada de cria, cal recordar que en cas de veure tortugues a la platja no s’han de molestar i cal trucar immediatament al 112.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Treballeu al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana o la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana? L'Ajuntament de Barcelona us convida a sumar-vos a aquest espai!

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Butlletí