Alcarràs augmenta un 60% la recollida selectiva amb el sistema Porta a Porta

Font: Ajuntament d'Alcarràs

22/11/2019 - 09:00

Alcarràs ha augmentat un 59,82% el percentatge de recollida selectiva, amb el nou sistema Porta a Porta, des que es va estrenar al mes de novembre de l’any passat.

Segons les dades facilitades pel Consell Comarcal del Segrià, i tenint en compte que els mesos de novembre i desembre van ser en fase de proves, i que l’empresa encarregada del servei ha facilitat les dades oficials i definitives de les escombraries recollides entre els mesos de gener i juliol d’aquest 2019, el municipi d’Alcarràs ha passat de recollir un 21,43% de selectiva a un 81,25% de mitjana.

Així, les dades també revelen una disminució del Residu Sòlid Urbà (RSU) que ha passat de 236.139,24 Kg de mitjana mensual, als 39.166,54 Kg al mes actuals, a l’espera de regularitzar les dades al març del 2020, una vegada es tinguin els registres definitius de tot un any del nou sistema.

El primer tinent alcalde de l’Ajuntament d’Alcarràs, Jordi Janés, ha fet balanç del primer any de funcionament del sistema Porta a Porta i ha exposat que “estem gratament satisfets amb aquests resultats, que ens permeten ser un referent i exemple de la gestió moderna i sostenible que hem de fer els municipis amb la gestió dels residus, ja que fins i tot estem superant les expectatives en gairebé un 20% més del previst, que era d’arribar al 65%”.

El cost del servei ha augmentat molt poc

Pel que fa al cost mensual del servei amb el nou sistema, a falta de tenir dades anuals definitives, Alcarràs només ha vist incrementat el pagament del servei en 4.049,65 euros al mes, ja que ha passat de pagar un cost de 39.494,14 euros mensuals l’any 2018, que incloïen el servei, el cànon per transportar les deixalles fins a l’abocador de Montoliu, la gestió de la fracció orgànica i dels residus voluminosos, a pagar una factura de 43.543,79 euros mensuals de mitjana aquest 2019, que inclouen els mateixos conceptes que l’any anterior, però s’hi resta l’aportació pel retorn de les fraccions, i s’hi afegeixen el manteniment i els subministraments de les tres noves microdeixalleries.

En aquest sentit, Janés ha exposat que “si bé el sistema Porta a Porta és més costós d’entrada, amb un increment de 24.000 euros mensuals respecte al sistema de contenidors, cal tenir en compte que abans no rebíem ingressos per les fraccions que recollíem i ara ens paguen gairebé 20.000 euros mensuals per aquest concepte”.

Les noves microdeixalleries o àrees d’emergència

El primer tinent alcalde ha volgut destacar que “l’aposta per aquest canvi de model està funcionant millor del previst, però cal estar-hi molt a sobre i perseverar. Des que vàrem arribar al govern aquest estiu, hem enviat un tríptic explicatiu amb informació dels nous horaris d’obertura de la deixalleria del Polígon Tossalet Roig, que hem ampliat de 2 a 6 dies, amb la ubicació de les dues àrees d’emergència existents i de la nova que s’ha creat, hem retolat aquestes microdeixalleries per dins en diferents idiomes per a identificar millor les fraccions i facilitar l’ús correcte de les instal·lacions, hem duplicat el nombre de contenidors de cada fracció, hem augmentat la freqüència de recollida de les fraccions de resta i envasos per evitar saturacions, entre altres millores i correccions per adaptar millor el la gestió del servei a les necessitats de la població d’Alcarràs”.

Finalment, Janés ha indicat que “amb tot, hem de seguir millorant, ja que també hem detectat que amb el nou sistema s’ha produït una fuita d’escombraries a altres municipis, ja que hi ha persones que ara les carreguen en els seus vehicles i se les emporten per a abocar-les fora, tot i que estem convençuts que de mica en mica s’acostumaran al nou sistema i tornaran a abocar les seves deixalles aquí”.

“Per això esperem en breu adequar les microdeixalleres a la mesura que ens correspon per població, en col·laboració amb el Consell Comarcal i l’Agència de Residus de Catalunya. A més a més, en les properes setmanes els espais verds d'Alcarràs passaran a abonar-se amb el compost procedent de la fracció orgànica, degut a  que aquest Equip de Govern té una clara sensibilitat a favor del clima i contra la crisi climàtica. Alcarràs vol ser referent en els pròxims anys en disminuir la producció de residus i conscienciar a la població”, ha afegit el tinent alcalde.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament i els càmpings de Torroella i l'Estartit reforçaran la col·laboració per incrementar la recollida de la brossa orgànica. També es fomentarà la recollida selectiva d'olis vegetals usats i de residus tèxtils a càmpings i ciutadania.

Notícia

La cursa es realitzarà 16 de març i té un triple impacte: neteja dels espais naturals, donacions a entitats ambientals que treballen sobre el territori i conscienciació ciutadana sobre la necessitat de tenir cura dels entorns naturals

Notícia

L’Ajuntament fa una licitació de més 152 milions d’euros per a una ciutat més neta i confortable. Els nous contractes de recollida de residus, neteja i manteniment de via pública reforçaran aquests serveis

Butlletí