Acusti.cat, congrés per analitzar i debatre reptes i dilemes sobre el soroll

Font: Ajuntament de Sabadell
26/04/2016 - 08:29

Coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, que se celebra l’últim dimecres del mes d’abril, Sabadell acollirà aquest any eI I Congrés d’Acústica de Catalunya, acusti.cat.

Es farà a la Fira de Sabadell els 28 i 29 d’abril, organitzat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Associació Catalana de Consultors Acústics.

El Congrés començarà el dia 28, a les 9.45 h, amb les paraules de benvinguda de Juli Fernández, alcalde de Sabadell; Marta Subirà, directora general del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; Valentí Junyent, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona; Jordi Romeu, cap del Laboratori d'Enginyeria Mecànica i Ambiental - UPC, i Ramon Perea, president de l'Associació Catalana de Consultors Acústics.

Acusti.cat serà un punt de trobada per debatre, intercanviar, entendre i compartir tot allò relacionat amb la qualitat acústica. Més de 90 ponents, 25 entitats activament vinculades al sector i una representació de 280 professionals faran possible el programa d’activitats, que es pot consultar a acusti.cat.

Colin Nugent, l’expert mundial en soroll

La conferència inaugural anirà a càrrec d’un gran expert a escala mundial en soroll, Colin Nugent, de l’Agència Europea de Medi Ambient. Es farà el dijous 28 d’abril, a les 10.20 h. Durant les dues jornades del Congrés s’oferirà taules rodones, solucions i tallers demostratius a problemes concrets (tecnològiques, intangibles i socials). 

El Congrés comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn dels reptes i els dilemes que es presenten al voltant de la problemàtica del soroll. A més, el Síndic de Greuges de Catalunya presentarà de forma oficial l’estudi Oci nocturn i convivència.

La contaminació acústica

Segons el tipus, la durada, el lloc i el moment en què es produeixen, els sons poden ser molestos, incòmodes i arribar a alterar el benestar fisiològic o psicològic dels éssers vius. És llavors quan es considera que hi ha contaminació acústica, un increment significatiu dels nivells acústics del medi i un dels factors importants de deteriorament de la qualitat ambiental del territori i de la qualitat de vida de les persones.

D’acord amb l’Agència Europea de Medi Ambient, 125 milions de persones a la Unió Europea estan afectades per nivells de soroll superiors a la normativa, principalment a causa del trànsit rodat. La contaminació acústica causa 43.000 admissions hospitalàries així com molèsties per conciliar el son a 8 milions.

La implicació de Sabadell per prevenir la contaminació acústica

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, ha afirmat que “impulsem aquest Congrés perquè un dels objectius estratègics del Govern és millorar significativament la qualitat de vida a la ciutat. I aquesta millora passa per introduir canvis significatius –bàsicament en la mobilitat–, que condueixin a disminuir el grau de soroll ambiental”.

Actualment Sabadell compta amb el Pla d'Acció per la Millora de la Qualitat Acústica de Sabadell i el Mapa Estratègic de Soroll de Sabadell, entre altres eines de gestió. Aquest és un mapa dissenyat per a avaluar globalment l'exposició al soroll produït en una zona determinada. Les últimes dades, del 2013, indiquen que, com a totes les poblacions, la principal font de soroll és el trànsit i estableix que les condicions acústiques del municipi es poden considerar les habituals i similars a les d’altres de la mateixa tipologia. Es pot consultar en línia el nivell acústic de cada carrer i el límit establert.

El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha destacat que “la contaminació acústica a la ciutat és una qüestió rellevant que hem de resoldre conjuntament entre l’Ajuntament i la ciutadania. Des del Govern, fent complir la llei. I, pel que fa a la ciutadania, amb un estil de vida i uns hàbits respectuosos, amb una actitud cívica i responsable envers el veïnat”.

D’altra banda el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha afirmat que “la contaminació acústica no es pot considerar una molèstia temporal, sinó que afecta la qualitat de vida de les persones. Cada vegada hi ha més evidència de la relació entre l'excés de soroll ambiental i l'impacte sobre la salut. Des d’aquesta perspectiva, una ciutat menys sorollosa també és una ciutat més saludable”.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El programa aquest any inclou un seguit de propostes dirigides a sensibilitzar sobre la rellevància del silenci i sobre la importància d’una bona qualitat acústica, propostes que se sumen a un conjunt d’activitats dinamitzades per la Generalitat de Catalunya, entre altres administracions.

Notícia

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell conformen el comitè impulsor del Primer Congrés de Qualitat de l'Aire - els dies 24 i 25 d'octubre -, que planteja les eines de gestió i normatives d’implantació per a una millora de la qualitat de l’aire de la societat. El 1er Congrés de l’Aire a nivell català que aplegarà uns 400 assistents amb 22 sessions i 95 ponents, i la presència solucions tecnològiques i expositors.

Notícia

Els dies 24 i 25 d’octubre de 2019 el Congrés de Qualitat de l’Aire es convertirà en l’epicentre de la gestió de la contaminació atmosfèrica a escala nacional a Fira Sabadell. L’esdeveniment es proposa com a fòrum per trobar resposta a una de les majors causes ambientals  de mort a tot el món.

Butlletí