Activat l’episodi de contaminació per partícules PM10 a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

28/02/2019 - 16:23

La Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya ha activat aquest dijous, 28 de febrer, l’episodi de contaminació per alts nivells de partícules PM10 a l’àrea de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona ha activat una sèrie de mesures per pal·liar la contaminació.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha registrat a l’àrea de Barcelona un nivell de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) que sobrepassa el llindar d’alerta.

Dispositiu municipal activat
Atesa aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dijous, 28 de febrer, una sèrie de mesures temporals previstes al protocol d’actuació per alts nivells de contaminació atmosfèrica mentre duri l’episodi. Són les següents:

  • Reg de parcs i places no asfaltats.
  • Increment del reg dels carrers amb aigua freàtica.
  • Prohibició de l’ús de bufadors en tasques de neteja i a les zones verdes.
  • Prohibició de les activitats pulverulentes de les obres.

Recomanacions per a la ciutadania durant l’episodi
El consistori aconsella a la ciutadania que es mogui a peu o en bicicleta pels carrers amb menys trànsit, que utilitzi el transport públic i eviti els desplaçaments amb vehicle privat. Si no té cap alternativa, se li recomana que utilitzi un cotxe compartit.

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars. Si es fa servir aire condicionat, es recomanda apujar la temperatura del termòstat. I s’aconsella als ciutadans que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors.

Què són i com s’originen les partícules en suspensió PM10
Les partícules en suspensió de menys de 10 micres de diàmetre són petites partícules sòlides o líquides que floten en l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules el generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i els enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana.


 

Relacionats

Article

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

Article

Una infografia de la publicació Capgros explica de forma senzilla i esquemàtica tot el que necessites saber sobre la instal·lació dels punts de recàrrega per si estàs pensant comprar-te un cotxe elèctric o te l’acabes de comprar.

Entrevista

Maj-Britt Larka Abellan és subdirectora general de Qualitat de l’Aire i Medi Ambient Industrial, al Ministeri per la Transició Ecològica (MITECO). Va ser una de les ponents al I Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d’octubre. En aquesta entrevista ens parla del I Programa Nacional de Control de la Contaminació Atmosfèrica, aprovat recentment pel govern espanyol per a complir amb la normativa europea de sostres d’emissions contaminants i l’estratègia de descarbonització de l’economia espanyola cap al 2050.

Butlletí