Activat l’episodi de contaminació per partícules PM10 a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

28/02/2019 - 16:23

La Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya ha activat aquest dijous, 28 de febrer, l’episodi de contaminació per alts nivells de partícules PM10 a l’àrea de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona ha activat una sèrie de mesures per pal·liar la contaminació.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha registrat a l’àrea de Barcelona un nivell de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) que sobrepassa el llindar d’alerta.

Dispositiu municipal activat
Atesa aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dijous, 28 de febrer, una sèrie de mesures temporals previstes al protocol d’actuació per alts nivells de contaminació atmosfèrica mentre duri l’episodi. Són les següents:

  • Reg de parcs i places no asfaltats.
  • Increment del reg dels carrers amb aigua freàtica.
  • Prohibició de l’ús de bufadors en tasques de neteja i a les zones verdes.
  • Prohibició de les activitats pulverulentes de les obres.

Recomanacions per a la ciutadania durant l’episodi
El consistori aconsella a la ciutadania que es mogui a peu o en bicicleta pels carrers amb menys trànsit, que utilitzi el transport públic i eviti els desplaçaments amb vehicle privat. Si no té cap alternativa, se li recomana que utilitzi un cotxe compartit.

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars. Si es fa servir aire condicionat, es recomanda apujar la temperatura del termòstat. I s’aconsella als ciutadans que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors.

Què són i com s’originen les partícules en suspensió PM10
Les partícules en suspensió de menys de 10 micres de diàmetre són petites partícules sòlides o líquides que floten en l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules el generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i els enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana.


 

Relacionats

Notícia
Foto: Xavi Calvo

Foto: Xavi Calvo

Les setmanes passen, el desconfinament avança i la situació meteorològica tampoc no ajuda. Aquest dimarts vam tenir el dia amb més contaminació per NO2  des del decret de l’estat d’alarma, fa ja més de dos mesos.

Notícia

El manifest demana que després de la pandèmia de la COVID-19 es freni el "col·lapse global" ambiental, es redefineixin els nostres valors i es passi a l'acció per "dignitat, supervivència i coherència"

Notícia
L'ordenança restringirà l'accés dels vehicles més contaminants al centre de Sant Cugat / Foto: ACN

L'ordenança restringirà l'accés dels vehicles més contaminants al centre de Sant Cugat / Foto: ACN

El govern municipal porta a aprovació inicial una ordenança similar a la de Barcelona per restringir el trànsit dels vehicles més contaminants. La Zona de Baixes Emissions inclourà una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats entre la carretera de Vallvidrera, la Ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist de Llaceres i el passeig de Valldoreix.

Butlletí