Aconseguir municipis més resilients, sostenibles i inclusius, l'objectiu de les administracions locals en l’àmbit de l’Agenda Urbana

21/07/2022 - 11:08

Un punt de trobada per compartir i posar en valor la feina que fan els municipis en l’àmbit de l’Agenda Urbana. Aquest ha estat l’objectiu del I Fòrum de les Agendes Urbanes Locals, que s’ha celebrat aquest 18 de juny al Paranimf de la Diputació de Barcelona. Promoure-les és un dels projectes prioritaris de la corporació i, per això, està donant assistència a la redacció de diferents plans d'acció local entre els municipis de la demarcació.

Les encarregades d’inaugurar la jornada han estat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny. Per a Fortuny, cal destacar el compromís per «no deixar cap territori enrere» amb «un projecte viu que aporta solucions concretes per construir municipis resilients, on van lligades sostenibilitat ambiental i inclusió social». D’altra banda, la ministra ha recordat que «quan parlem d'Agenda Urbana també parlem de reduir el CO2 i de transformar barris per fer de les nostres ciutats uns espais més amables».

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, ha presentat el projecte transformador ‘Impuls a les agendes urbanes locals’ i ha assenyalat que «els municipis del futur no s’entenen sense les agendes urbanes locals i el treball en xarxa és un element substancial del projecte».

 

Oferir una visió àmplia i variada

Durant la celebració del Fòrum, els assistents han tingut l’oportunitat de conèixer el treball d’altres territoris i des de diverses escales de govern. Tot plegat, ha servit per descobrir una visió variada i àmplia sobre la implementació d’estratègies integrades de ciutat. A més, també han pogut escoltar una ponència sobre les oportunitats de finançament que tenen els municipis per al desplegament de projectes urbans.

Els alcaldes i alcaldesses de Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Canet de Mar i Masquefa han reflexionat sobre el poder transformador de l’Agenda Urbana a nivell local. En aquesta taula rodona, Carles Ruiz ha destacat que «cal fer front a reptes globals des de l’àmbit local» perquè l’agenda urbana «ens parla de com volem viure, de quines oportunitats volem que tinguin els nostres ciutadans, de fer coses molt noves que no hem fet fins ara, com abordar la producció d’energia quilòmetre zero».

 

Es presenta el Manifest de la Xarxa d’agendes urbanes locals

Coincidint amb la jornada, una trentena de municipis han presentat el Manifest de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals per demostrar el seu compromís per al seu desenvolupament. Alguns d’aquests compten amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona per fer-ho mentre que d’altres l’han dissenyat pel seu compte. El text mostra la voluntat de treballar conjuntament per enfortir el projecte.

L’impuls de les Agendes Urbanes Locals respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.


Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Butlletí