A la pesca del plàstic de la Mediterrània

16/05/2011 - 00:00

La Comissió Europea  (CE) va anunciar aquesta setmana a Atenes que finançarà en un programa pilot als pescadors perquè ajudin a retirar els residus plàstics de la Mediterrània, que representen el 83% de les deixalles a les seves aigües.

La comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, va assenyalar que el proper 20 de maig la CE llançarà en una reunió a França un programa pilot de descontaminació que financiï a pescadors perquè recullin deixalles plàstiques al mar i les traslladin a terra per ser reciclades.

"El programa, pagat pels Fons de Pesca, contribuirà també a oferir una ocupació alternativa al sector, en temps en què la política de la Comissió és la de limitar la pesca a la Mediterrània", va assegurar Damanaki en una trobada a Atenes amb parlamentaris, ONG i empresaris.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, va afirmar en la mateixa trobada que el 80% de les escombraries a la Mediterrània prové de fonts terrestres i el 83% és plàstic, segons la informació recollida per la campanya europea "Mantingui la Mediterrània lliure d'escombraries".

Potocnik va anunciar la promoció per part de la Comissió d'una major investigació sobre l'impacte de les partícules de plàstic i la toxicitat d'aquest material en el medi ambient, advertint que "les aigües d'aquest mar tancat es renoven cada 80 a 90 anys".

Segons dades d'organismes ambientals de França i Bèlgica actualment suren a la superfície de la Mediterrània 500 tones d'escombraries plàstiques i 250.000 milions de petites partícules d'aquest material.

Potocnik va afirmar que malgrat els esforços, "tot indica que la contaminació segueix en augment", fet que té efectes negatius en la fauna i la flora marina, així com en la pesca i el turisme.

Atacar el problema en la seva arrel (educació, controls i sancions, reducció d'objectes que es poden llançar al mar, com les omnipresents bosses de plàstic) pot no ser suficient, segons les estimacions de Brussel·les, que també pensa en altres mars i oceans, no només en el martiritzat Mediterrani.

La idea, que no és una iniciativa legislativa ni un pla que la Comissió pretengui imposar als governs, és només un suggeriment per les capitals europees, que com a administradores del Fons Europeu de la Pesca (FEP) tenen l'última paraula.

Espanya disposa de 1.131 milions d'euros amb càrrec a aquest fons per al període 2007-2013.

L'Administració pesquera espanyola valora aquesta iniciativa, que "permet diversificar l'activitat pesquera en determinats períodes, com són les vedes, suposa una renda complementària al col·lectiu de pescadors i un indiscutible benefici ambiental".

A més, segons va comunicar el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, "els pescadors tenen una àmplia experiència i un profund coneixement del medi marí i, en aquest sentit, poden ser peces clau per actuar en aquest tipus de noves activitats".

Relacionats

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.
Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Opinió

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

Butlletí