782 activitats a Catalunya per celebrar la VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Redacció
22/11/2014 - 00:00

34 regions de 28 països europeus celebren fins el 30 de novembre la sisena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Durant aquests dies s'arribaran a celebrar al voltant de 12.000 activitats arreu d'Europa, de les quals 782 a Catalunya. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

22 de novembre: Dia temàtic contra el malbaratament alimentari
Sota el paraigua d'aquest dia temàtic s'han realitzat 339 activitats, 182 de les quals el mateix dissabte. Han tingut lloc a restaurants, comerços, hotels i altres establiments turístics, o escoles, entre d'altres.

Algunes de les més destacades han sigut els tallers de cuina amb sobrants, comunicacions a mercats, publicacions de receptes per afavorir l'aprofitament, concursos de plats, i campanyes de conscienciació.

Dos esdeveniments significatiu, per la quantitat de gent que ha participat, han sigut el Gran Dinar a Barcelona, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments, un àpat participatiu i gratuït per 4.000 persones fet amb aliments aprofitats. I "La lluita per l'aprofitament" a Terrassa,  una competició de tres grups, liderats per 6 xefs de nivell, els quals han preparat menjar amb aliments que anaven a ser descartats per establiments de la ciutat i comarca del Vallès.

Però aquestes són només dues activitats dels centenars que s'han celebrat a ciutats i pobles de Catalunya contra el malbaratament alimentari.

Cal destacar també els restaurants que s'hi han adherit i els 390 supermercats a tot Catalunya, que participen en l'aprofitament de minves, és a dir, l'excedent alimentari consumible que per diferents causes ja no és adequat per a la venda al públic, tot i ser apte per al consum. L'acció ha estat organitzada per la Fundació Banc dels Aliments.

En aquest mateix dia el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han endegat la campanya "Som Gent de Profit" de conscienciació ciutadana per evitar el malbaratament alimentari.

La Diputació de Barcelona dóna suport a la Setmana Europea de Prevenció de Residus
També des del Servei de Salut Pública i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'ha donat suport als ens locals per organitzar activitats durant la Setmana, a través de l'oferta conjunta de recursos en el marc de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. 

S'han adjudicat 25 tallers de cuina d'aprofitament en el marc de la Setmana amb el suport de Salut Pública i Medi Ambient, així com una vintena més fins a final d'any a càrrec de Salut Pública. 

Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient també s'ha donat suport a l'adaptació de material gràfic, impressió i lliurament de materials i s'ha cedit l'exposició Les 4ERRES a diversos ens locals.

En total a la Setmana de la Prevenció han participat 175 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats i altres institucions, amb accions que van de l'intercanvi de roba o joguines de segona mà, a tallers de reutilització i reaprofitament de mobles, objectes i aparells, recollida d'excedents de supermercats per a la reducció del malbaratament alimentari, tallers de compostatge, o operacions de neteja als boscos.

Podeu consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d'activitat, nom de l'entitat organitzadora, tipus d'entitat, públic a qui van dirigides i eixos temàtics aquí.

27 de novembre: XII Jornada de Prevenció de Residus: Reutilització i preparació per a la reutilització
L'Agència de Residus de Catalunya ha organitzat per al dijous, 27 de novembre, la XII Jornada de Prevenció de Residus, centrada enguany en la reutilització i la preparació per a la reutilització. La jornada, que tindrà lloc al Born Centre Cultural de Barcelona, té com a objectiu apropar i difondre diversos exemples d'estratègies (mercats virtuals, mercats d'intercanvi i de segona mà, deixalleries, iniciatives d'empreses, donacions a entitats socials, etc.) i materials que són susceptibles de ser reutilitzats (mobles, roba, joguines, llibres de text, electrodomèstics, material electrònic i ortopèdic, etc.).

Cal recordar que la reutilització és un dels objectius estratègics que han de guiar la gestió futura dels residus a Catalunya establerts al Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (Precat20).

El Projecte LIFE EWWR+ (2013 - 2017)
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus està coordinada per l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos (ACR+), de la qual Catalunya n'és membre a través de l'ARC.  La Unió Europea finança bona part de la iniciativa a través del Projecte LIFE+ EWWR, on hi destinarà uns 2 milions d'euros en el període 2013-2017. El projecte el coordina l'ACR+ amb 4 socis: l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'Institut Brussel·lès de Gestió del Medi Ambient (IBGE-BIM), a Bèlgica; l'Agència Nacional Hongaresa de Gestió de Residus (OHÜ), a Hongria; i l'Associació Internacional per la Comunicació Ambiental (AICA), a Itàlia.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí