60 llars de Sant Cugat redueixen el consum energètic en un 20%

Font: Ajuntament de Sant Cugat
24/10/2012 - 00:00
El menor consum energètic registrat entre els 60 participants al projecte s'ha traduït, al seu torn, en un estalvi anual en els rebuts d'electricitat, aigua i calefacció de 164 euros de mitjana per vivenda. El projecte ha estat impulsat per l'Ajuntament, Gas Natural Fenosa i Indra

El programa pilot europeu 3e-houses ja ha obtingut els primers resultats un any després de la seva posada en marxa. Els 60 habitatges de Promusa que han participat al projecte han aconseguit complir l'objectiu fixat i reduir el consum energètic en un 20% durant els 12 mesos que ha durat la prova.

En què consisteix 3e-houses?
El projecte, que va acabar a l'abril, ha consistit a integrar les noves tecnologies als habitatges per obtenir un sistema innovador d'estalvi energètic. Amb aquest objectiu primer es van crear eines per calcular i poder visualitzar en temps real el consum d'electricitat, calefacció i aigua a cada habitatge. A continuació, es va donar a cadascun dels participants accés gratuït a Internet i un dispositiu digital (una tablet) en la qual es podia observar de forma senzilla la despesa que realitzaven a cada moment. D'aquesta manera es va buscar la conscienciació dels participants, que al seu torn van aplicar indicacions senzilles per disminuir el consum energètic.

Un estalvi de 164 euros per vivenda
Els primers resultats del projecte han assenyalat un estalvi mitjà per habitatge del 20,2% en litres i kWh d'aigua calenta sanitària, un 10% en la calefacció, un 31,4% en electricitat i un 16,2% en el consum d'aigua freda. La disminució del consum energètic també ha repercutit en la reducció d'emissions a l'atmosfera de 52,74 tones de CO2. A més a més, el projecte ha influït de forma positiva en els edificis d'habitatges, ja que a les zones comunes de cada un dels tres edificis participants en aquesta iniciativa l'estalvi va ser del 22%.

El menor consum energètic registrat entre els 60 participants al projecte s'ha traduït, al seu torn, en un estalvi anual en els rebuts d'electricitat, aigua i calefacció de 164 euros de mitjana per vivenda. A aquesta quantitat, s'hi ha de sumar l'estalvi pel menor consum a les zones comunes, que ha estat de 92 euros anuals per habitatge. En total, cada un dels habitatges participants a l'estudi ha aconseguit un estalvi de 256 euros en el consum energètic.

Sant Cugat aposta per l'eficiència energètica
L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat que "aquesta és una estratègia social, econòmica i ambiental que haurien d'implementar altres ciutats per reduir l'anomenada empremta ecològica que deixen les ciutats en el seu conjunt". L'alcaldessa ha destacat els beneficis que pot comportar l'aposta per l'eficiència energètica: "beneficis ambientals com són la reducció de 52 tones de CO2, però també econòmics, en la mesura que puguem fomentar ocupació lligada a empreses dedicades a l'energia verda i per tant, aquest estalvi poder-lo dedicar a temes socials".

Per Conesa, un dels aprenentatges del projecte ha estat el fet de "promoure un canvi de mentalitat del ciutadà que passa a ser un agent actiu i responsable del seu consum. En el moment en què li proporcionem informació dels seus consums, potenciem la seva conscienció ambiental i per tant, incidim en un canvi d'hàbits".

El projecte s'ha realitzat simultàniament a Alemanya i s'estan replicant els dos pilots a Anglaterra i Alemanya. La Comissió Europea espera obtenir els resultats globals a començaments del 2013.

Solucions aplicades als habitatges
Per a l'execució del programa, s'han mesurat els consums de 60 habitatges des del maig del 2011 fins a l'abril del 2012, ambdós inclosos. Així, per disminuir el consum a les llars s'han aplicat solucions senzilles com l'eliminació de l'stand-by d'electrodomèstics per mitjà de regletes i la instal·lació de termostats programables als habitatges per reduir el consum de calefacció. A les zones comunes de l'edifici, l'estalvi s'ha aconseguit mitjançant la reducció del temps d'il·luminació automàtica als garatges i a les zones de pas. És per això que s'han implantat sistemes de control per ventilar els garatges i s'han instal·lat detectors de presència als ascensors, lloc on la llum romania encesa les 24 hores del dia. També s'ha optimitzat el sistema de control de les calderes perquè el funcionament sigui més eficient.

Conclusions de l'estudi
El projecte dut a terme a Sant Cugat ha permès assolir dos objectius principals. D'una banda, conèixer el potencial d'estalvi a través de la implantació de sistemes de gestió energètica al sector residencial i, de l'altra, saber en quines condicions aquestes tecnologies són més efectives per a la implantació posterior. D'aquesta manera, la principal conclusió quant al potencial d'estalvi fixa que aquest se situa al 20% del consum energètic en habitatges individuals, mentre que l'estalvi econòmic anual, sumat als rebuts d'electricitat, aigua, calefacció i zones comunes, ascendeix als 256€ per llar.

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí