343 persones treballaran en la campanya de prevenció d'incendis de la Diputació de Barcelona

El pressupost d'enguany és de 3.000.000 d'euros, un 25% menys que l'any anterior
Redacció
14/06/2011 - 00:00
El diputat d'Espais Naturals en funcions de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, ha presentat aquest 14 de juny a Súria la campanya de prevenció d'incendis per aquest estiu, que comptarà amb un dispositiu de 343 persones, i una reducció del pressupost del 25%.

El Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona d'aquest estiu 2011, que es posa en marxa aquest dimecres 15 de juny,  consta de 96 rutes de vigilància, cada una d'elles dotada d'una unitat mòbil, que recorreran més de 400.000 hectàrees de boscos de la província de Barcelona. El dispositiu tindrà 192 informadors, 21 operadors de comunicacions i 9 enginyers de zona, a més de comptar amb la participació també de 243 municipis i 117 ADF.

Mayoral ha mostrat una part de la flota dels 96 vehicles que aquest estiu cobrirà les nou zones de vigilància en què s'ha dividit la província. Cada una de les zones de vigilància disposa d'un centre de comunicacions que centralitza els avisos d'incendi i les incidències detectades per les unitats de vigilància.

En total doncs, són 343 persones que treballaran en la campanya de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona. El pressupost d'enguany és de 3.000.000 d'euros, un 25% menys que l'any anterior. Això representa passar d'una inversió de 20 euros per hectàrea forestal a 15 euros/ha.

El diputat d'Espais Naturals en funcions, Josep Mayoral, ha explicat com la crisi econòmica actual ha fet replantejar el dispositiu. «S'ha racionalitzat la despesa però sense perdre operativitat. Aquesta temporada hem refós els dos dispositius, el de parcs i el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI). Les unitats de vigilància entren ara en alguns parcs. S'han fet rutes més llargues i algunes s'han hagut d'anul·lar».

Tot i així, Mayoral ha comentat com tot aquest operatiu ha ajudat a minvar el risc d'incendi aquests últims anys. Els resultats de la última dècada mostren un descens de les hectàrees cremades. Mayoral, ha destacat "l'esforç conjunt de les institucions públiques en pressupost i mitjans, especialment l'esforç realitzat per la Diputació de Barcelona en la seva demarcació, potenciant cinc programes específics de prevenció i un suport especial a les ADF i les seves federacions. També es nota la creixent participació i conscienciació social sobre aquest problema i les millores en mitjans tècnics i científics per a la prevenció i extinció dels incendis. Cal destacar sobretot l'interès dels consistoris que incorporen, des de fa anys, una partida en els seus pressupostos dedicada a la prevenció dels incendis forestals».

Cal destacar que des del passat 1 de juny ja es va posar en marxa el dispositiu de prevenció d'incendis de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb un contingent de 121 persones entre vigilants, guaites, telefonistes i coordinadors que garanteixen la qualitat del pla de prevenció d'incendis, reforcen la vigilància dels parcs i fan la detecció en punts de guaita, així com actuacions de primera intervenció. Aquest dispositiu té un abast de 89.664 hectàrees corresponents a la superfície agro-forestal de 80 municipis de 13 comarques de Barcelona.

Relacionats

Butlletí