30 entitats demanen solucions urgents contra la contaminació del riu Besòs

Font: Betevé

23/11/2020 - 11:11

L'Ajuntament admet que "cal millorar" la protecció del riu i anuncia que aviat es presentarà un projecte de futur per al Besòs

Una trentena d’entitats ecologistes s’han aliat per demanar solucions urgents contra la contaminació que pateix el riu Besòs. Segons el membre de Marea Verda Sant Adrià de Besòs Alex Ovejero, “el Besòs té un estat de salut feble”. Malgrat que “sí que permet que hi visqui una certa biodiversitat“, Ovejero ha avisat que “es pot millorar”.

De fet, el membre de l’entitat ecologista ha alertat que la contaminació del riu no només amoïna en episodis dramàtics –com el vessament tòxic de finals del 2019-, sinó que també és una problemàtica que danya la salut del Besòs dia a dia. “A banda de la contaminació històrica, tota la xarxa de sanejament que hi ha és obsoleta”.

Creen una àgora per pressionar els governs

Bona part de l’explicació té a veure amb un sistema de clavegueram unitari, en què l’aigua pluvial i les aigües residuals comparteixen canalització. Això significa que, en cas de pluges intenses, les clavegueres no donen més de si i hi ha aigua que va a parar directament al riu sense tractar: “Hem vist com hi ha sobreeiximents i les tovalloletes van nedant per l’aigua”.

Per mirar de revertir la situació, Marea Verda i una trentena d’entitats més han constituït una àgora per pressionar les administracions. Ja han elaborat una primera declaració, en què demanen “prendre totes les mesures per evitar la contaminació constant de les aigües del Besòs”, així com democratitzar-ne la gestió.

El Besòs tindrà aviat un full de ruta

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha admès a betevé que “al Besòs s’hi ha avançat, però no és suficient”. De fet, Badia ha assegurat que l’Agència Catalana de l’Aigua és conscient de la situació del riu, i n’ha atribuït l’estat de salut actual al fet que estigui “en una trama extremament urbanitzada i industrialitzda”.

Eloi Badia ha explicat que tant l’Ajuntament com la resta d’administracions implicades en la gestió del riu Besòs estan elaborant un document que marcarà les properes passes a seguir per preservar el riu. “Esperem que les properes setmanes puguem presentar un projecte de futur per al Besòs”.

Una de les peces que caldrà tenir en compte en els plans de futur és què passa amb l’entorn de les Tres Xemeneies. Es tracta dels darrers terrenys d’aquella zona que estan sense edificar, i se n’està consensuant una planificació. Les entitats ecologistes demanen que no s’hi edifiqui per no posar més pressió al riu.


 

Relacionats

Article
Girona rebrà més de 3 milions d’euros per incorporar la natura a la trama urbana

El projecte GiroNat, coordinat per l’Ajuntament de Girona amb el suport de la Universitat de Girona i entitats ambientalistes, ha resultat vencedor en una convocatòria dels fons Next Generation amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més verda, resilient i saludable

Article

El 24 de juliol de 1972 una resolució del Ministeri de l’Habitatge aprovava el Pla especial de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb 2.655 hectàrees protegides, i esdevenia així el primer parc natural espanyol protegit mitjançant la legislació urbanística vigent, el primer dels espais naturals de la província de Barcelona protegit per un pla especial i l’únic promogut i gestionat fins aleshores  per un organisme de l’Administració local. Va ser la primera protecció després de la creació dels primers parcs nacionals el 1918. El gruix de la celebració d’aquesta efemèride es farà el 23 i 24 de novembre en la X Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac que tindrà lloc a Sant Vicenç de Castellet.

Notícia

La quarta edició de la cursa de plogging, que va comptar amb cent vuitanta corredors i corredores repartides en vint-i-tres equips, recapta 15.550 euros per a disset entitats ambientals de Catalunya.

Butlletí