14 anys de Parc Agrari, 14 anys de patrimoni agrícola

Redacció
28/06/2012 - 00:00
El passat 26 de lluny, el Parc Agrai del Baix Llobregat va cumplir 14 anys. D'ençà que el 1998 es va constituir, fruit de la voluntat de treball de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i els 14 municipis que hi aporten sòl agrícola (al qual s'incorpora la Generalitat de Catalunya l'any 2006), el Consorci del Parc Agrari s'ha convertit en un model i referent mundial.

A la vall baixa i al delta del Llobregat es troba una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del país: un patrimoni cultural, econòmic i ecològic de primer ordre situat al bell mig de l'àrea més poblada de Catalunya. Preservar i promocionar els usos agrícoles i el seu entorn natural és una inversió de futur que contribueix a la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans.

L'any 1976, el Pla general metropolità va decidir preservar aquest espai agrari sota la clau 24, sòl rústic protegit del món agrícola. L'any 2010, el Govern de Catalunya el va renovar i declarar sòl d'especial protecció pels seus valors ambientals i agrícoles en el Pla territorial metropolità de Barcelona.

Aquest Parc Agrari se situa en una de les zones agrícolas més antigues i fèrtils del país: un patrimoni cultural, econòmic i ecològic de primer ordre situat al bell mig de l'àrea més poblada de Catalunya. Les prop de 3.000 hectàrees que conformen el Parc Agrari s'estenen per la Vall Baixa del riu Llobregat i el Delta. La fertilitat del sòl i les condicions particulars del Delta aporten unes característiques molt peculiars a aquest espai agrícola i als més de 60 tipus de fruites i hortalisses que s'hi cultiven.

Més de 1.500 pagesos professionals treballen les 560 explotacions agrícoles de llarga tradició familiar vinculada a aquesta comarca que aporten al consumidor de l'Àrea Metropolitana uns productes Km 0, és a dir, productes frescos, de proximitat i amb un menor petjada ecològica. Preservar i promocionar els usos agrícoles i el seu entorn natural és una inversió de futur que contribueix a la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans. El Parc Agrari del Baix Llobregat ha de continuar essent, doncs, un patrimoni agrícola amb futur.

AdjuntMida
Image icon Cultiu a Sant Boi de Llobregat72.53 KB

Relacionats

Butlletí