12 municipis del Baix Camp analitzaran la gestió del seus residus per millorar-ne l'eficiència

La Generalitat i el Consell Comarcal del Baix Camp han iniciat un projecte pioner per a l’eficiència en la gestió dels residus
Font: Agència de Residus de Catalunya
14/10/2011 - 00:00
En el marc d'un procés de millora continuada, l'Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Camp han decidit unir esforços i desenvolupar un projecte innovador per assolir millors resultats en la gestió de residus, amb estreta col·laboració amb els ens locals.

La finalitat del projecte és fomentar actuacions de suport al territori i repensar i redibuixar nous objectius que permetin identificar i aplicar els instruments econòmics que pugin tenir un paper fonamental en la prevenció i recuperació de residus.

En aquest sentit, el projecte que avui s'inicia persegueix arribar a fer un anàlisi multifactorial a 12 municipis de la comarca que són l'Aleixar, Maspujols, Vilaplana, La Febró, Capafonts, Arbolí, Colldejou, Vilanova d'Escornalbou; Argentera; Duesaigües; Riudecanyes; Riudecols. El projecte avaluarà quins són els canvis que caldria impulsar a nivell municipal per tal que amb la mateixa despesa pressupostària destinada a la gestió del seus residus, milloressin significativament els resultats assolits.

Per tal de desenvolupar aquesta prova pilot en aquests municipis, es durà a terme una diagnosi d'oportunitats de Reducció de la Resta (DORR), que significarà disposar d'una eina per als equips de govern que els hi permeti adoptar decisions amb la finalitat d'incrementar la recollida selectiva, reduir les necessitats d'utilitzar instal·lacions finalistes, millorar el medi ambient i crear més llocs de treball. Aquesta eina també ha de permetre constatar que la brossa barrejada representa més despesa i fer una bona recollida selectiva pot significar una disminució en la despesa i per tant la possibilitat de baixar les taxes municipals.

El factor econòmic, doncs, és clau per a dinamitzar les polítiques ambientals, i és per això que d'aquest projecte pilot s'espera assolir uns bons resultats, i avançar cap a objectius força ambiciosos, com a mínim el 60% i també potenciar llocs de treball creats sense incrementar el cost total del servei.

En definitiva, aquest projecte pretén cercar la màxima eficiència mantenint el mateix nivell de recursos econòmics o, si és possible, disminuir-los en raó de la seva optimització, i dotar als ens locals participants dels mecanismes i suport necessari perquè puguin prendre decisions ecoeficients en l'àmbit de la gestió de residus, erigint-se com a experiència innovadora per altres territoris catalans.

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Durant la Setmana Europea de Prevenció de residus les 19 escoles que formen part d'Escoles + sostenibles de Sant Feliu han dut a terme diferents accions simbòliques per visibilitzar aquest projecte.

Acte
12/12/2023 - 09:00
El Born Centre de Cultura i Memòria. Plaça comercial, 12. Barcelona.
Article


 

Fins al 2 de desembre el Mercat Municipal estarà immers en la campanya 'Mercats sostenibles' de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa té un clar objectiu la reducció dels plàstics a través de la conscienciació, explicant l'impacte que té i quines alternatives hi ha. Una proposta que compta amb la implicació de l'alumnat de primer d'ESO de l'Institut Salvador Dalí.

Butlletí