106 municipis de la província de Barcelona ja s'han adherit al 'Pacte d'alcaldes per l'energia'

Gairebé la meitat ja tenen enllestit un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES)
Font: DiBa
27/10/2009 - 00:00

Fins ara, 106 municipis de la província de Barcelona s'han adherit a l'anomenat Pacte d'alcaldes i alcaldesses per l'energia, una iniciativa de la Unió Europea que pretén avançar en la sostenibilitat del consum energètic a nivell local. D'aquest centenar de municipis, 44 ja disposen de Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES). Les dades les ha donat a conèixer el gerent de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Domènec Cucurull, en el marc del saló Municipàlia 2009 celebrat celebra a Lleida.

Cucurull va exposar la iniciativa del Pacte d'alcaldes i alcaldesses per l'energia que pretén impulsar els ambiciosos objectius de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables establerts per al 2020 i el paper de suport de la Diputació de Barcelona als municipis que s'hi volen adherir. "Fins ara, ja s'hi han adherit més de 700 municipis de 35 països, alguns d'ells fins i tot de fora de la Unió Europea, dels quals 106 són de la província de Barcelona. Això vol dir que 4.534.173 ciutadans estan adherits al pacte", va comentar el gerent de Medi Ambient.

Cucurull també va explicar que per als municipis que s'adhereixen al Pacte, la Diputació de Barcelona els ajuda a redactar, en el termini màxim d'un any, un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). La Diputació de Barcelona ha destinat, entre aquest període 2008-2009, 1,5 milions d'euros per a la contractació de la redacció de PAES dels municipis signants del Pacte d'alcaldes.

El gerent de Medi Ambient va remarcar que "el Pacte és obert i que quan un municipi s'hi adhereix, es compromet a fer un inventari d'emissions de GEH (gasos d'efecte hivernacle) i identificar aquells punts on es pot millorar". De totes maneres, va afegir que "cal aconseguir la complicitat dels ciutadans perquè la seva contribució a la lluita contra el canvi climàtic des del món local, és fonamental".

Més informació: consulteu l'especial sobre el Pacte d'Alcaldes/esses a Sostenible.cat