10 projectes presentats per ADF opten als Premis de prevenció d’incendis forestals 2021 de la Diputació de Barcelona

14/11/2021 - 17:04

Un total de 10 projectes presentats per les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Barcelona opten a un dels Premis de prevenció d’incendis forestals convocats per la Diputació de Barcelona, que enguany arriben a la 25ena edició. El premis convocats son el Rossend Montané, per a projectes de planificació contra incendis i el Jordi Peix, que premia un projecte d’educació o sensibilització en la prevenció d’incendis forestals, dotats cadascun amb 11.000 euros, i el Premi honorífic Joaquim Maria de Castellarnau, en reconeixement a la trajectòria de servei d’una persona relacionada amb el món de les ADF.

El veredicte i acte de lliurament dels guanyadors que opten a un d’aquests premis tindrà lloc dissabte, 20 de novembre, a  partir de les 16.00 h que es podrà seguir en directe a través del Canal YouTube de la Diputació de Barcelona amb un format de programa televisiu realitzat per la XAL.

Les candidatures que s’han presentat enguany amb els seus corresponents projectes al Premi Rossend Montané són: ADF 08 Artès, Calders i Monistrol de Calders per Aplicació per a la gestió de sortides ADF; ADF Burriac per la rehabilitació dels dipòsits de la Mútua Metal·lúrgica per a la prevenció d'incendis forestals; ADF Els Cingles amb el projecte d’utilització de drons per la planificació de la gestió forestal, la prevenció i l’extinció d’incendis forestals; ADF Matadepera pel projecte d’ampliació de les funcionalitats de les càmeres de vigilància d’incendis; ADF Mediona amb la Taula intersectorial de coordinació per la planificació i gestió forestal de la serra Prelitoral del Foix, el Bolet i Clivelleres, per la prevenció d’incendis; ADF Sitges amb Una reflexió i proposta al model actual gestió de basses contra incendis forestals; i ADF Teià per l’Automatització de quatre punts d'aigua de prevenció d'incendis i construcció d'un hidrant.

Al Premi Jordi Peix hi opten l’ADF Alt Maresme amb el projecte ADF Jove; l’ADF el Bruc amb l’acció impulsa un brot groc; i l’ADF Terrassa pel projecte Vigilància i sensibilització a l’Anella Verda amb vehicles elèctrics. Les candidatures al premi Joaquim Maria de Castellarnau són secretes i només es farà conèixer la candidatura guanyadora.

El jurat que avalua les candidatures i determina les que rebran el premi està integrat per Josep Tarín, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'incendis de la Diputació de Barcelona; Montserrat Bas, degana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya; Marc Costa, director general del Cos d’Agents Rurals; Xavier Jovés, president del Secretariat d’ADF de Catalunya; Míriam Piqué, presidenta de la Fundació Pau Costa; Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Just Serra, president de BOSCAT, i Josep Jané, de l’ADF La Carrerada, guanyadora de l’edició anterior.

Els Premis de prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona es van  lliurar per primera vegada l'any 1997, i en aquests 25 anys s’han convertit en un punt de trobada i en una font de reconeixement per les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la demarcació de Barcelona. Històricament, l’acte de lliurament havia adoptat la forma d’un dinar de germanor entre les ADF de la demarcació de Barcelona però des de l’any passat se celebra en format televisiu per a fer arribar a més gent la importantíssima tasca que fan les ADF, formades per voluntaris.

En aquests 25 anys s’han premiat 49 ADF diferents, una Federació d’ADF i 22 persones han rebut el premi honorífic. Les ADF premiades en la primera edició, celebrada al Pont de Vilomara (Bages) van ser l’ADF Puig Vicenç i l’ADF Amics del Bosc. L’ADF més premiada en la història dels premis és l’ADF Teià.  Les ADF guanyadores de l’edició de l’any passat van ser l’ADF Pla de Bages (Rossend Montané) i l’ADF La Carrerada (Jordi Peix).

Els guanyadors d’aquesta edició podran saber-se en directe en l’acte de lliurament que serà transmès en directe a través de la web de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, i en diferit, per les diferents emissores integrades a La Xarxa de televisions locals.


 

Relacionats

Entrevista

Carles Castell és responsable de seguiment de programes i accions ambientals a Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. Doctor en Ecologia i investigador del CREAF durant anys, s’ha especialitzat en la conservació dels espais naturals. A través del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, coordina accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic en els municipis. En el marc de les estratègies d’adaptació, un dels eixos que aborda és el de les Solucions basades en la Natura (SbN), com una eina que permet recuperar espais degradats i fomentar el contacte de les persones amb el verd urbà; accions amb un gran impacte positiu sobre el territori i la qualitat de vida de les persones.

Entrevista

Can Cabanyes és un espai natural de 8 hectàrees situat al sud de Granollers, a tocar del riu Congost. Aquest indret ha passat de ser un solar de pins pinyoners al costat d’un antic dipòsit de residus de runa i deixalles a un espai de gran importància biològica, inclòs com a part del riu Congost al a Xarxa Natura 2000. Els aiguamolls han esdevingut una parada obligatòria en l’educació ambiental de la ciutat i voltants, i  rep la visita diària de fins a 400 persones. Xavier Romero és Tècnic de Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Granollers, i el gestor principal del projecte.

Entrevista

A la perifèria de Mollet del Vallès s’hi troben el parc dels Pinetons i l’espai rural dels Gallecs, dues àrees periurbanes connectades per un camí rural que conformen una matriu paisatgística diversa. Amb l’objectiu de recuperar els valors agraris que tradicionalment han cobert el paisatge, aquest espai ha esdevingut el pulmó verd de Mollet, l’hàbitat d’una gran biodiversitat, 203 espècies d'animals i vegetals, i un punt de referència per a l’educació ambiental de la ciutat. Parlem amb Raul Broto, regidor de Justícia ambiental, transició energètica i ecologisme de Mollet, que actualment està a càrrec del projecte.

Butlletí