El laboratori d’Aigües de Reus incorpora noves eines per optimitzar el procés que garanteix la qualitat sanitària de l’aigua

04/11/2022 - 09:00

El laboratori d’Aigües de Reus ha incorporat un nou software especialitzat, totalment adaptat a les necessitats del servei, que ha de permetre l’optimització de tots els processos que garanteixen la qualitat sanitària de l’aigua de la ciutat. El laboratori analitza anualment més d’un miler de mostres, la qual cosa implica que, al cap, de l’any es realitzin 16.000 determinacions analítiques, és a dir, que s’acabin avaluant fins a 16.000 dades que permeten valorar amb precisió la qualitat del servei.

El nou programari és un LIMS (Laboratory Information Managament Systems), un sistema concebut exclusivament per al control i la gestió de la informació dels laboratoris d’assaig. L’eina persegueix, entre altres objectius, la millora de la qualitat del servei; l’optimització del procés productiu, dels recursos humans i la gestió de dades; i el compliment dels requisits de qualitat que es requereixen als laboratoris. De fet, el passat mes d’agost, el laboratori va aconseguir la renovació de l’acreditació ISO 17025, que implica que els serveis que presta siguin reconeguts tant nacional com internacionalment, i que exigeix un equipament precís i molt especialitzat per tal de mantenir els estàndards de qualitat.

 

Determinacions analítiques cada dia

El laboratori d’Aigües de Reus, inscrit al registre de laboratoris de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, és l’encarregat de la presa de mostres diària que permet dur a terme totes les anàlisis que són necessàries .

L’objectiu de les anàlisis no és cap altre que donar compliment als principis establerts al Reial Decret 140/2003, amb l'objectiu d’assegurar que l'aigua subministrada a través de la xarxa de distribució en tot l'àmbit del municipi de Reus és salubre i de la màxima qualitat.

Actualment, el programa de mostreig analític porta a controlar periòdicament l’aigua que surt de l’aixeta en els establiments públics de la ciutat, inclosos els centres d’ensenyament, tots els edificis municipals, l’hospital i la resta de centres sanitaris, l’aeroport i fins i tot les instal·lacions del cementiri.

De la mateixa manera, se certifica la garantia sanitària de l’aigua en edificis particulars que, en aquest cas, són seleccionats segons criteris del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus. Al capdavall, l’aigua ha de ser tractada sempre amb les mateixes garanties sanitàries que qualsevol altre aliment, ja que acaba sent ingerida de manera directa o indirecta pels ciutadans. De fet, Aigües de Reus ha actualitzat recentment el seu Pla Sanitari de l’Aigua, amb l’objectiu de fer encara més estrictes els criteris de qualitat de l’aigua per al consum humà.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

La diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són dos dels reptes que reclama la transició ecològica. En aquest sentit, el Pla de Sequera de Reus, aprovat i en vigor, incorpora un seguit d’obres i projectes que tenen com a objectiu l’aprofitament de l’aigua de KM 0.

Notícia

La plaça de la Llibertat de Reus acull tot un seguit de jocs i tallers al llarg de divendres 22 de març, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, organitzats per l'Ajuntament i Aigües de Reus. La convocatòria vol ser una jornada amb un component lúdic i que, alhora, contribueixi a la reflexió sobre  els usos i la necessitat de fer un consum responsable de l’aigua

Notícia

Aigües de Reus ja ha adjudicat i iniciarà abans de final de mes unes obres a l’Estació de Bombament d’Aigües Residuals de Villablanca, que han de permetre una important millora de l’eficiència energètica en la xarxa de sanejament

Butlletí