L'Ajuntament de l'Hospitalet es dota d'un pla d'actuació en cas de declaració d'estat de sequera

21/07/2022 - 11:49

Davant que l’escassetat de pluges porti a l’Agència Catalana de l’Aigua a declarar l’estat de sequera, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha previst un pla d’estalvi de recursos hídrics. Les mesures que es contemplen afectarien el reg de jardins i zones verdes, les fonts ornamentals, l’ompliment de piscines i la neteja amb aigua de carrers i vehicles.

La iniciativa, segons anuncia el Consistori, s’emmarca dins les polítiques locals adreçades a la gestió responsable, eficient i sostenible dels recursos hídrics per fer front a l’emergència climàtica.

Les mesures se sumen a les directrius generals que puguin establir en cada moment autoritats supramunicipals en cas de sequera i s’adoptarien en diferents graus, segons l’excepcionalitat o emergència de la situació.

 

Mesures de restricció del consum d’aigua

Afectarien el reg de jardins i zones verdes, les fonts ornamentals, l’ompliment de piscines i la neteja amb aigua de carrers i vehicles, entre altres accions. A més, s’hi inclouen actuacions com l’ampliació de la detecció de fuites, el seguiment del consum dels grans consumidors, la regulació de l’ús d’aigua potable per a usos esportius i lúdics, la intensificació de controls, la imposició de sancions si s’escau i un protocol de comunicació a la població.

El pla estableix la creació del Comitè Tècnic Municipal de Sequera, que seria l’òrgan local de referència per a la gestió de l’estat de sequera per part de l’Ajuntament.

 

Consum d’aigua

Segons dades recabades per l'Ajuntament, a L’Hospitalet, els darrers tres anys s’ha consumit una mitjana anual d’11,9 milions de metres cúbics d’aigua, la majoria, el 76,9 %, d’ús domèstic.

El subministrament al municipi forma part del sistema d’abastament conjunt a l’àrea metropolitana gestionat per Aigües de Barcelona i rep principalment l’aigua tractada a la planta de Sant Joan Despí provinent del riu Llobregat o de l’aqüífer del delta.

A nivell general, les primeres mesures que s’adoptarien per disminuir el volum d’aigua lliurada als municipis seria la reducció de la pressió i, en cas necessari, es podrien aplicar restriccions de subministrament.

 

Recomanacions

Una persona pot arribar a consumir entre 100 i 200 litres d’aigua potable en un dia. Si es prenen mesures d’estalvi, es pot arribar a reduir un 30 % el consum continu d’aigua a les llars. Entre d’altres, es recomana tancar les aixetes quan no s’utilitzen, incorporar-hi dispositius reductors del cabal, dutxar-se en lloc de banyar-se, reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua, instal·lar-ne de doble càrrega i posar en marxa la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzant programes d’estalvi.

Dins les polítiques mediambientals i de sostenibilitat contra l’emergència climàtica, l’Ajuntament utilitza aigües no potables per al reg de les zones verdes, la neteja de l’espai públic i les piscines de les instal·lacions esportives.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Notícia

Barcelona ha iniciat els tràmits per elaborar i aprovar una nova ordenança per a l’aprofitament d’aigües grises en edificis de nova construcció i grans rehabilitacions.

Butlletí