Estudi per implementar energies renovables en els polígons del Baix Empordà

27/06/2022 - 16:03

L'estudi ha analitzat la possibilitat d'implementar tecnologies d'energies renovables en els polígons de La Bisbal d'Empordà, Corçà, Forallac, Palafrugell i Begur.

Conscients de la necessitat d'abordar la transició energètica de manera urgent, des de l'Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà, integrada en l'àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal del Baix Empordà en col·laboració amb la Diputació de Girona, s'ha impulsat la redacció d'un estudi sobre potencial renovable en zones d'activitat econòmica. Aquest document ha estat encarregat amb recursos de la Diputació de Girona i es presenta per a la comarca del Baix Empordà avui, dia 22 de juny. L'estudi analitza la possibilitat d'implementar tecnologies d'energies renovables en 9 polígons de les comarques del Baix Empordà, el Ripollès i el Gironès. Pel que fa al Baix Empordà els polígons són La Bisbal d'Empordà, Corçà, Forallac (V2) i Palafrugell-Begur (riera d'Esclanyà).

Les zones d'activitat econòmica són grans consumidores d'energia, alhora que per tipologia i necessitats disposen d'espai i infraestructura per promoure sistemes de producció energètica renovable. L'estudi estima els consums de cada polígon de manera agregada i les necessitats generals que poden existir a l'àmbit i, estudia la possibilitat d'instal·lació de diferents tecnologies a partir de les característiques generals del polígon i la disponibilitat de recursos. Finalment, determina les línies de treball més adients en cada cas i proposa un full de ruta per tal que es puguin implementar.

Una de les conclusions finals del document és que el treball conjunt de tots els actors que intervenen en el funcionament d'un polígon pot ajudar al desenvolupament d'aquesta transició energètica. Els estalvis energètics - i econòmics - apareixen quan es treballa amb economia d'escala i de manera coordinada, generant energia de manera conjunta o creant comunitats que permetin el proveïment de serveis paral·lels, com són la comptabilitat energètica, compres conjuntes o la creació de xarxes i comunitats energètiques.


 

Relacionats

Article

El ple de l'Ajuntament de Jorba va aprovar dimecres 8 de setembre per unanimitat assumir com a iniciativa institucional d'àmbit local una consulta popular múltiple i no referendària amb dues preguntes, amb l'objectiu de conèixer l'opinió dels veïns sobre la possible ampliació de sòl industrial al municipi per ubicar-hi en part el Parc Tecnològic i Empresarial previst al Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena (PDUAECO), i la implantació al municipi d'instal·lacions d'energies renovables. L'Ajuntament acceptarà el resultat d'aquesta consulta, malgrat que sigui no referendària.

Article

Les comunitats energètiques són probablement l ́eina principal per fer realitat l’empoderament ciutadà en el sector energètic.L’Agència Local de l’Energia d’Osona ha estat treballant en un document que constitueix una guia per a la creació de comunitats energètiques basant-se en el model Osona, referència en aquests tipus de comunitats.

Article

 

Del 26 al 30 de setembre se celebra la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022. 

Butlletí