Dos finalistes catalans al XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus

02/05/2022 - 09:46

Les accions “D’oli a la pica, ni mica!”, de l’Ajuntament de Badalona, i “Compromís Verd”, de Mútua de Terrassa, han estat seleccionades per competir amb 14 altres accions europees. Els premis es lliuraran el 9 de juny a Brussel·les, on finalment es coneixeran els guanyadors.

Dues de les accions presentades per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) tenen opció de guanyar la XIII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus. Persones expertes en temes ambientals de tot Europa, en representació del jurat dels Premis de la Setmana Europea per a la Reducció de Residus (EWWR), s’han reunit en línia a principis d’abril per seleccionar els finalistes de l'edició 2021 de la campanya. El jurat ha seleccionat 16 accions creatives i impactants d’entre més de 60 nominacions, de les quals cinc a proposta de l’ARC. Els guanyadors es donaran a conèixer durant la cerimònia de lliurament de premis el 9 de juny. Es lliuraran premis per a les categories següents: administració pública, empresa, associació, institucions escolars i ciutadania, a més d’un Premi Especial Europeu per a l'acció que millor exemplifiqui l'esperit europeu de cooperació en el tema de la prevenció de residus.

Després de dues edicions en format en línia, enguany se celebrarà un lliurament de premis presencial per a les accions més destacades de l'EWWR2021, el 9 de juny de 2022, a Brussel·les. Igualment, la cerimònia es podrà seguir de manera virtual.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme en 38 regions i durant la qual es van organitzar 12.489 activitats arreu d’Europa.

 

Reutilització i reciclatge

Les accions catalanes que opten al guardó se centren en activitats de reutilització i reciclatge.

L’Ajuntament de Badalona participa en la categoria administració pública amb la campanya “De l’oli a la pica, ni mica”, juntament amb l’agrupació de restaurants Forquilla Badalona. Es tracta d’una proposta per conscienciar la ciutadania sobre l’impacte de la mala gestió de l'oli domèstic, augmentar la quantitat d'oli reciclat i millorar la xarxa de punts d’aportació. 32 restaurants han estat punts de recollida d’oli usat, on es pot dur l’oli i rebre, a canvi, una pastilla de sabó artesanal elaborada per una entitat local amb oli reciclat; així, s’ha posat de manifest el potencial d'economia i comunitat circular de la ciutat.

Per la seva banda, Mútua de Terrassa ha estat seleccionada en la categoria Empresa amb el seu “Compromís verd”, amb la premissa que guarir la salut ha d’anar de la mà de la cura del medi ambient. L’acció destacada ha estat la promoció i evolució de la implementació en centres hospitalaris catalans del material tèxtil quirúrgic reutilitzable com a exponent de l’economia circular. A banda, dues altres actuacions han estat la reducció del paper en oficines i centres d’atenció externa, i la substitució d’ampolles de plàstic d’un sol ús per fonts i envasos reutilitzables.

Els sis membres del jurat són professionals que treballen en diferents aspectes de la sostenibilitat ambiental. Han tingut la tasca d’escollir 16 accions finalistes entre les més de 60 nominacions suggerides per les coordinacions nacionals i regionals d'EWWR d'arreu d'Europa. Totes elles han format part de les 12.400 accions organitzades arreu d’Europa durant la 13a edició de l'EWWR al novembre de 2021. Només a Catalunya, se’n van realitzar 1.070. La selecció del jurat s’ha basat en els criteris següents, per ordre d’importància: comunicació i visibilitat; qualitat del contingut; originalitat; impacte i seguiment a llarg termini de l'acció.

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Enguany, la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 19 al 27 de novembre. L’EWWR és una iniciativa coordinada per l’ARC que se celebra a Catalunya des de l’any 2008 i que ha rebut el suport de la Comissió Europea a través de dos projectes LIFE. Actualment té un comitè director, amb diverses entitats públiques, entre les quals figura el Comitè de Regions de la Unió Europea. L’objectiu és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any.

Las accions implantades durant l’EWWR es regeixen per les 3 R: reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar els materials. Les 3 R representen les opcions que caldria tenir en compte en primer lloc a l’hora d’idear una estratègia de gestió de residus.

L’EWWR 2022 posarà el focus del Dia de la prevenció en la fracció tèxtil, que representa el quart sector en ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l'habitatge i el transport, i el cinquè en emissions de gasos d’efecte hivernacle. Es calcula que menys de l'1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous tèxtils. Per respondre al repte, des de la Comissió Europea es treballa amb una estratègia global de la UE per als tèxtils, amb mesures per potenciar el percentatge de recollida selectiva, de reutilització i de reciclatge dels tèxtils. A Catalunya, el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor del 15%. Durant la propera EWWR es donaran idees i materials per allargar la vida d’aquest recurs.


 

Relacionats

Article

L’acció “D’oli a la pica, ni mica!” ha guanyat el XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus, en la categoria Administracions Públiques. És una proposta per conscienciar la ciutadania sobre l’impacte de la mala gestió de l’oli domèstic, augmentar la quantitat d’oli reciclat i millorar la xarxa de punts d’aportació. 32 restaurants han estat punts de recollida d’oli de cuina usat, que rebien, a canvi, una pastilla de sabó artesanal que una entitat local havia elaborat amb oli reciclat.

Notícia

Té com a objectiu impulsar el sector i promoure els beneficis de la reutilització.

Notícia

La Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat el que serà el nou espai de gestió i reutilització de productes “Com Nou”, el centre que permetrà tractar i recuperar materials en bon estat que es recullen a les deixalleries fixes i mòbils que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Butlletí