La 4a edició del #wasteinprogress es fixarà en els models d’èxit de recollida de residus orgànics

03/04/2022 - 19:07

Tindrà lloc del 18 al 20 de maig al Palau de Fires de Girona i comptarà amb la presència d’assistents locals i internacionals de llocs com Bèlgica, Holanda, Gal·les, Itàlia o Dinamarca

El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress torna al Palau de Fires de Girona del 18 al 20 de maig amb una quarta edició que se centrarà en el paper de la fracció orgànica en els nous models de recollida de residus. L’esdeveniment, organitzat per Fira de Girona i que es va celebrar per darrer cop el 2019, tindrà el testimoni de regions i de ciutats d’àmbit internacional, estatal i català com Flandes (Bèlgica); Enschede (Holanda); Swansea (Gal·les); Bèrgam, Brescia, Milà i Cagliari (Itàlia); Copenhaguen (Dinamarca); Pontevedra; Pamplona; Barcelona; Lleida, i la comarca del Gironès. Hi haurà ponències, debats i taules rodones amb representants de la gestió de residus i de medi ambient de la Comissió Europea, del Govern espanyol i de la Generalitat de Catalunya, entre altres.

El #wasteinprogress està consolidat com a congrés de referència en matèria de gestió de residus per a empreses i administracions. Aquest any reunirà experiències d’èxit en els àmbits internacional i estatal per analitzar-ne els resultats, fomentar el debat i crear coneixement amb l’objectiu de definir una visió de futur compartida i eficient. Combinarà diferents formats per aconseguir una visió sencera sobre els residus orgànics, garantint dinamisme i aprofundint en tots els aspectes relacionats amb la implantació i la recollida. També es ressaltaran els incentius que poden motivar un canvi de percepció i d’hàbits per la separació en origen, les estratègies més efectives per la prevenció del malbaratament alimentari o la manera d’assolir consensos polítics i socials adaptats a la realitat territorial, social i econòmica.

El #wasteinprogress s’ha presentat aquest 31 de març a l’Ajuntament de Girona. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat: “recuperem aquest fòrum en un moment on les ciutats i els territoris han d'avançar amb decisió cap a una millor gestió dels residus i en polítiques de sostenibilitat. A Girona volem liderar aquesta evolució i el #wasteinprogress és una eina important en aquest sentit: per compromís ambiental, per qualitat i repercussió del congrés, i per potenciar l'economia verda com a motor de progrés. Confiem que serà una edició molt completa i profitosa per a tots els assistents”.

Per la seva banda, la directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha dit que “el #wasteinprogress és un esdeveniment molt important en el nostre calendari per la producció, pel contingut i per l’excel·lència que hi ha. És referent al sector, tal com ho demostra la participació d’empreses referents en el sector català i estatal, i el volum d’assistents internacionals. Aquest any torna el #wasteinprogress presencial amb la voluntat de superar el nivell d’edicions anteriors”.

El diputat d’Habitatge, Assistència als Municipis i Serveis Generals de la Diputació de Girona, Quim Ayats, ha destacat que “per millorar la recollida selectiva caldrà ser innovadors, però hi ha moltes experiències prèvies. Perquè, de models d’èxit, cadascun amb les seves especificitats, n’hi ha molts arreu del món. Per això és tan important aquest fòrum. Per posar en comú el coneixement, perquè les administracions puguem aprendre d’altres experiències positives i adaptar-les a les nostres circumstàncies, perquè reproduïm encerts i evitem errors”.

El gerent d'Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, ha explicat que es tracta d’un “reeixit congrés que fa encara més evident la importància publicoprivada en la gestió dels residus municipals. Els municipis que tenen una millor recuperació de la fracció orgànica tenen una major aportació en la resta de fraccions i de major qualitat,  per tant, és molt important realitzar una correcta separació en origen de la fracció orgànica”. Balagué ha recordat que “des que vam presentar la primera edició ara fa 5 anys, la  recollida selectiva d’envasos lleugers a Catalunya ha pujat més d’un 40%, cosa que evidencia que de cap manera podem seguir dient que la recollida està estancada. Cal seguir impulsant accions per continuar incrementant aquestes xifres però a la vegada, i seguint amb la jerarquia de residus, aplicar accions de reducció, reutilització previs al reciclatge”.

Finalment, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha ressaltat el fet que “la matèria orgànica és un dels residus del qual es pot treure més matèria recuperada, d'una banda, el compost, i de l'altra, el biogàs. I és l’exemple més clar de circularitat, amb el qual podem demostrar com un residu passa a ser un recurs”. Peraire ha afegit que, per aconseguir-ho, “des de l’ARC apostem per una recollida selectiva d’alta eficiència i també un compostatge de quilòmetre zero perquè la nostra agricultura pugui fertilitzar el sòl amb un producte de proximitat i d’excel·lent qualitat. Perseguim la filosofia d’una economia circular de km.0, volem posar a la pràctica una manera de fer per a tancar el cercle de forma sostenible, eficient i de proximitat i no pararem de treballar en aquesta direcció per a fer-ho realitat”.
 

Ponències d’experiències d’èxit internacional

En aquesta edició, les sessions matinals comptaran amb ponències d’experiències d’èxit internacional en l’aplicació de models de recollida dels residus orgànics en grans ciutats i en grans regions. Per primera vegada, l’auditori principal del fòrum acollirà, en la franja de tarda, experiències de ciutats i regions estatals que han esdevingut referents pels bons resultats de recollida selectiva. Aquestes exposicions culminaran en taules de debat amb la participació dels ponents internacionals convidats i altres experts.

La implantació de noves estratègies de recollida de la fracció orgànica adaptades a les característiques urbanístiques i socials, l’eficiència dels diferents models i l’aplicació de sistemes fiscals basats en el pagament per generació seran alguns dels temes dels Talk for 70%, els espais de debat del #wasteinprogress.

Com a novetat d’aquesta quarta edició, el Fòrum es tancarà amb una jornada de debat estratègic que compta amb la presència de representants europeus, estatals i autonòmics. Per primera vegada assistiran al #wasteinrprogress representants de la Comissió Europea i del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico que acompanyaran al director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire. També hi participaran els directors generals de les àrees de medi ambient de les diverses comunitats autònomes de l’Estat que tindran l’oportunitat d’exposar la seva visió de futur del sector i els compromisos adoptats fins al moment.

Al llarg de la jornada, s’intercalaran presentacions de les principals novetats i solucions de les empreses participants en el Fòrum, en l’espai Innovation Lab, que es consolida com referència i motor de transformació del sector. Com en les edicions anteriors, l’espai B2B donarà l’oportunitat de fer reunions privades amb tots els ponents i aprofundir en les experiències potencialment exportables, amb l’objectiu de crear sinergies entre territoris i agents.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

Recentment, s’ha publicat l’informe del resultat de la caracterització dels residus orgànics realitzada per l’Agència de Residus de Catalunya durant el quart trimestre de 2023. Els resultats mostren una bona qualitat de l’orgànica en el circuit porta a porta amb només un 1,61% d’impropis (impureses, materials que no pertoquen a la fracció recollida)

Notícia

Aquesta adquisició permetrà renovar, incrementar i millorar el parc mòbil del consistori. Demà s’iniciarà una campanya d’educació ambiental per reduir els residus impropis

Butlletí