Presentació de l'informe: Riscos i impactes de la mercantilització de l’aigua sobre el DHAS

28/03/2022 - 12:31

El passat 15 de març es va presentar l'Informe "Riscos i impactes de la mercantilització de l’aigua sobre el DHAS". Va participar Pedro Arrojo, com a Relator Especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament de l’ONU, i també es van poder escoltar les propostes des del Moviment de l'Aigua i reflexions des dels municipis i operadors públics.

 

La mercantilització dels drets d'aigua genera una progressiva apropiació privada de l'aigua en gestionar-la com si fos dels que només han rebut el dret d'ús, debilitant les regles i prioritats establertes als sistemes de concessió (el marc legal per a l'assignació de llicències de l'aigua). Aquesta evolució posa en perill el gaudi dels drets humans, especialment els qui viuen en la pobresa, així com la sostenibilitat dels ecosistemes aquàtics. Els riscos creixents d'escassetat d'aigua a causa del canvi climàtic amenacen tots els usos de l'aigua, però especialment els relacionats amb els drets humans a l'aigua potable i el sanejament dels més pobres. En aquest context, la mercantilització de l'aigua i fins i tot l'especulació es presenten com a maneres de gestionar millor l'escassetat d'aigua. Tanmateix, el cert és que aquests enfocaments de gestió augmenta la vulnerabilitat dels més pobres i empitjora la insostenibilitat dels ecosistemes hídrics, els dos factors clau de l'agreujament de la crisi mundial de l'aigua'.

El Relator Especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament de l’ONU advoca per la necessitat de contrarestar la mercantilització de l'aigua i promoure la gestió integrada de les diferents fonts, funcions i usos de l'aigua, des d'una perspectiva ecosistèmica i un enfocament basat en els drets humans. Un tema que afecta especialment a Catalunya, on el 80% de l’abastament de l’aigua es troba en mans de la gestió privada, i on patim de primera mà els impactes i riscos d’aquesta mercantilització.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El repte de l'emergència climàtica és probablement el que més dificultats imposa als municipis de la província de Barcelona, i la sequera n'és una de les manifestacions més punyent. Aquesta guia ofereix els mecanismes d'adaptació a la sequera més adequats per a cada realitat municipal en un context territorial divers com és el de la província de Barcelona.

Article
L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, s’ha inaugurat a Breda la instal·lació «REFLƎX: L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible», un projecte participatiu de la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Diputació de Girona que promou els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). 

Article

En aquest vídeo de l'ACA ens parlem de quin és el camí que ha de fer l'aigua, des que es capta del riu, de l'aqüífer, o bé es rep des d'una dessalinitzadora, abans que arribi a la teva aixeta. Un procés llarg i complex que ens ajuda a prendre consciència del valor que té l'aigua en la nostra vida.

Butlletí