Més de 500 persones celebren la festa del Pacte pel Clima de Viladecans: una oportunitat per afrontar l’emergència climàtica des de l’impuls ciutadà

21/03/2022 - 12:20
Alguns dels membres de la Taula a la festa del Pacte pel Clima de Viladecans.

Alguns dels membres de la Taula a la festa del Pacte pel Clima de Viladecans.

Viladecans treballa des de fa anys per fer front el canvi climàtic i disposa del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) amb gairebé 90 accions per reduir les emissions i per adaptar-se als efectes del canvi climàtic. El 2019, davant les evidències de la gravetat de la crisi climàtica, el Ple Municipal va aprovar la Declaració local d'Emergència Climàtica cridant a la implicació dels agents locals a través del Pacte pel Clima.

El passat 20 de març es va celebrar la festa pel clima de Viladecans per presentar oficialment a la ciutadania el Pacte pel Clima de Viladecans. Centenars de persones van assistir a un acte als Jardins de Magdalena Modolell amenitzat pels jocs reciclats de Guixot de 8, per les cançons amb missatge ambiental del disc ‘En òrbita’ de Marcel i Júlia, per una xocolatada popular i per la presentació del Pacte (per part de l’Alcalde, Carles Ruiz, la Tinent d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat, Encarna García, i 3 membres de la Taula ciutadana pel Clima; 1 adult i 2 joves).

Una de les membres de la Taula adulta, Mercè Solé, que participa en nombroses entitats de Viladecans, va fer un discurs citant els set motius pels quals creu cal formar part del Pacte pel Clima. En el seu blog ‘El mosquit i el camell’ es poden consultar. A mode de resum són:

  • Perquè hi cap tothom.
  • Perquè és donar forma a la millor esperança.
  • Perquè ens hi va la vida.
  • Perquè no hi ha límit, es tracta d’un pacte dinàmic i viu, obert a noves propostes.
  • Perquè hem d’evitar que aquest pacte sigui una ‘maria’, un exercici de quedar bé. Cal convertir les bones paraules en fets.
  • Perquè molts dels canvis imprescindibles per preservar el planeta són també una oportunitat per promoure la igualtat, la justícia i la pau.
  • Perquè caminar junts en la diversitat  val la pena.

Foto de grup amb els músics de Marcel i Júlia i assistents a la festa del Pacte pel Clima de Viladecans.

 

Un Pacte pel Clima que crida a combatre l’emergència climàtica a Viladecans amb la participació activa de la ciutadania

Viladecans treballa des de fa anys per fer front el canvi climàtic i disposa del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) amb gairebé 90 accions per reduir les emissions i per adaptar-se als efectes del canvi climàtic. El 2019, davant les evidències de la gravetat de la crisi climàtica, el Ple Municipal va aprovar la Declaració local d'Emergència Climàtica cridant a la implicació dels agents locals a través del Pacte pel Clima, que compta amb la seva pròpia web.

El compromís de Viladecans, com a municipi, és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 55 % per a l’any 2030 i un 80 % per al 2050, un repte d’enorme magnitud que requerirà de grans canvis socials.

D'altra banda, la Declaració d'Emergència Climàtica del 2019 va possibilitar la creació de dos instruments per treballar en les mesures que ens han d'ajudar a reduir emissions: la Taula Local d'Emergència Climàtica (el grup motor i de coordinació) i el Pacte pel Clima (una comunitat de persones i organitzacions interessades i implicades).

La Taula d’Emergència Climàtica és l’òrgan de coordinació del Pacte pel Clima i està formada per unes 20 persones representants d’entitats locals de diferents àmbits (culturals, polítiques, sindicals, joves, ambientals, comercials, empresarials, etc.) i també ciutadania a títol personal.

La Taula ha estat la responsable d’elaborar el Pacte pel Clima de Viladecans i és el grup motor que promou l’adhesió dels agents locals i la ciutadania al Pacte. A més a més, també impulsa accions locals concretes enfront l’emergència climàtica.

Durant la festa molta gent es va sumar al Pacte, com a ciutadania o bé com a entitat o empresa.

 

El Pacte pel Clima de Viladecans es centra en 6 eixos ambientals transversals

El full de ruta de Viladecans per combatre l’emergència climàtica, més enllà de comptar amb un Pla d’acció (el PAESC) ara també compta amb un Pla ciutadà, el Pacte pel Clima. Aquest Pacte compta amb 6 eixos que permeten reduir les emissions i proposar accions d’adaptació de manera transversal i proposats des del coneixement i dades ambientals actualitzades.

El Pacte (que s’explica en menys d’un minut al vídeo) es dirigeix a Viladecans i li proposa:

1. VILADECANS, ENDOLLA’T AL SOL.
Per una Viladecans eficient i renovable.

2. VILADECANS, MOU-TE BÉ!
Per una Viladecans passejable i saludable.

3. VILADECANS, REDUEIX RESIDUS PER UN FUTUR MILLOR.
Per una Viladecans residu zero i circular.

4. VILADECANS, RESPIRA NATURA.
Per una Viladecans biodiversa, verda i blava.

5. TIC TAC, VILADECANS S’ADAPTA.
Per una Viladecans preparada per al canvi climàtic.

6. VILADECANS, UNIDA PEL CLIMA!
Per una Viladecans organitzada i coordinada.

 

 

El jovent de Viladecans també ha redactat el Pacte pel Clima i ja està actuant des de les aules

L’emergència climàtica és un dels principal reptes de futur que té la societat i és per això que els joves han de prendre-hi part, passant a l’acció des del coneixement, la governança i el co-lideratge.

El Pacte pel Clima de Viladecans és també resultat de la implicació d’un grup de 28 joves de cinc  diferents centres de secundària del municipi, que hi han treballat els lemes i les imatges iconogràfiques amb resultat d’un Pacte més proper, comunicatiu i engrescador.

Els joves, concretament en el seu pas per els estudis de secundària, tenen un paper clau en l’impuls de l’acció climàtica, per tant, els centres educatius del municipi són agents clau del Pacte i ja hi treballen impulsant els seus propis projectes.

Els Instituts han comptat amb aquest document pedagògic (contrasenya: PacteJove2021) facilitat per l’Ajuntament de Viladecans per  entendre millor què és el canvi climàtic i decidir, des del coneixement, com combatre’l tant des de les aules com des de la seva quotidianitat.

Membres de la Taula jove pel Clima de Viladecans, en una de le múltiples sessions de treball per definir conjuntament el Pacte pel Clima.

El Pacte pel Clima de Viladecans cerca adhesions i compromís de ciutadania, entitats i empreses del municipi

Des de la seva aprovació al Ple municipal de febrer del 2022, el Pacte pel Clima s’està estat presentant a la ciutadania i organitzacions del municipi per convidar-les a sumar’s-hi. L’adhesió es pot fer en dues modalitats; com a signatària que recolza la iniciativa i està disposada a mantenir-hi una mínima vinculació, i com a  signatari/ària i impulsora per aquelles que volen tenir un paper actiu impulsant i participant en les accions coordinades per la Taula d’emergència climàtica. A la plataforma on-line de la la Taula, es pot seguir la seva activitat i consultar i comentar totes les accions que s’impulsin.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

La Casa de les Abelles s'ha omplert aquest cap de setmana d'activitats i coneixement per celebrar la Festa de la Mel

Butlletí