Sant Pere de Riudebitlles diu "Adéu plàstics"

16/03/2022 - 09:00

Sant Pere de Riudebitlles és la propera parada de la campanya «Adeu plàstics» de la Mancomunitat Penedès-Garraf per prevenir els residus i donar alternatives al plàstic d’un sol ús.

La campanya comença al març i compta amb l’exposició «Prou plàstics», que presenta de manera dinàmica i visual la problemàtica que generen pel medi ambient i l’ecosistema, l’ús dels plàstics que només fem servir una vegada i després llencem.

 

Accions de la campanya

A Sant Pere de Riudebitlles s’habilitarà el proper dimarts 15 de març un punt informatiu durant el matí a la plaça del paper, de 10 a 13, i a la tarda, de 16:30 a 17:30 davant del poliesportiu. En la parada, hi haurà la possibilitat de participar en jocs i reptes al voltant de la reducció de plàstics d’un sol i s’obsequiarà amb ampolles reutilitzables a totes les persones participants.

Del 14 al 25 de març, es podrà visitar l’exposició que s’instal·larà a la Biblioteca Àngels Torrents, i que estarà oberta de dilluns a divendres, de 15 a 20 hores i també el dijous i dissabtes de 10 a 13 hores. Al llarg de la segona quinzena de març, es realitzaran en els centres educatius el taller “Zero plàstics a l’esmorzar” per acostar la campanya en els infants i joves del municipi. El dilluns 21 de març a la tarda, es farà un taller per a la confecció d’un embolcall reutilitzable a les Escoles Velles. Cal fer inscripció prèvia al correu escolesvelles@gmail.com o bé al whatsapp al 671 40 05 15.

La campanya també es desenvoluparà a les xarxes socials de l’Ajuntament mitjançant la campanya digital «Plàs-tic», en què s’anima a la ciutadania a acabar amb el “tic” d’usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que generem. Els missatges de la campanya, se centren en frases que sovint s'utilitzen a petita escala per “disculpar” el fet d’utilitzar materials d’un sol ús, i mitjançant aquest tòpics ens mostra les conseqüències ambientals que es produeixen a gran escala de la suma de petites decisions individuals.

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix, s’utilitza per a fabricar envasos d’un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem, escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l’any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d’envasos a la planta de selecció.

Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària.

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
22/09/2023 - 00:00
Sant Pere de Riudebitlles
Article

S’amplien les funcions de l’Aplicació mòbil del servei de recollida porta a porta de residus implantat als municipis d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit.

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Butlletí