Vilanova i la Geltrú activa la protecció al corriol camanegre, que ha passat a ser una espècie en perill d'extinció

09/03/2022 - 13:23

Malgrat aquest augment del perill, a VNG les mesures de protecció aplicades fins ara han estat exitoses. La ciutat és un referent d'èxit biològic reproductiu del corriol camanegre, amb 21 exemplars volanders nascuts a la platja de Ribes Roges l'any 2021, el 48% de tots els volanders del litoral entre Torredembarra i Sitges.

Les platges de Vilanova i la Geltrú incorporen a partir de l'1 de març les mesures de protecció del corriol camanegre. Des de la setmana passada no es permet anar amb gossos a la platja de Ribes Roges, principal espai de nidificació d'aquesta au, i aquest cap de setmana entrarà en funcionament el servei d'informació. Enguany l'espècie té una protecció encara més alta que anys anteriors, perquè ha estat declarada en perill d'extinció. L'Ajuntament ha reforçat la senyalització informativa i millorat els tancats de protecció.

Gemma Roset, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG recorda que "estem en emergència climàtica i hi ha una davalla impressionant de la diversitat, tenim més risc d'extinció, és un factor sorprenent que ens ha de posar en alerta per protegir encara més el corriol".

Malgrat aquest augment del perill, a VNG les mesures de protecció aplicades fins ara han estat exitoses. La ciutat és un referent d'èxit biològic reproductiu del corriol camanegre, amb 21 exemplars volanders nascuts a la platja de Ribes Roges l'any 2021, el 48% de tots els volanders del litoral entre Torredembarra i Sitges.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, explica que s'ha iniciat la revisió de la normativa que regula l'ús de les platges a la ciutat, i que s'està estudiant com incorporar les mesures de protecció d'aquesta au en perill d'extinció. "És un dels temes que posarem sobre la taula, de quina manera podem fer efectiva, ja de manera definitiva, la protecció. Com hem de fer els tancats, la neteja de la platja, posar i treure mobiliari de les platges...".

Jofra anuncia que ja s'ha detectat la presència d'una dotzena d'exemplars de corriol al voltant de la desembocadura del torrent de Sant Joan, vuit dels quals són femelles. "És molt probable que ja abans de l'1 de març hi hagi presència d'aquestes aus protegides a la platja. Haurem d'anar avançant cap a una protecció major" diu la regidora.

Les mesures de protecció a l'espai de nidificació del corriol camanegre compten amb el suport d'una xarxa de persones observadores i expertes en ornitologia que registren la presència d'exemplars, nius i postes d'ous.

A més, aquesta setmana es duran a terme alguns arranjaments, com la recol·locació dels tancats de protecció i "unes llaurades per alliberar vegetació en alguns indrets per afavorir la nidificació i ampliació provisional dels tancats" avança Gemma Roset.

La Policia Local, els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals són els encarregats de vetllar pel compliment de les mesures de protecció del corriol camanegre. L'incompliment de la normativa, per exemple anant amb gossos a la zona de platja protegida, pot comportar sancions de fins a 300 euros.


 

Relacionats

Acte
27/09/2023 - 12:00
Masia d'en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú
Notícia

El Centre d’Estudis del Mar, equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona, ha iniciat el projecte Posidònia Costes del Garraf, de ciència ciutadana, per avaluar l’evolució de les praderies submarines de posidònia, endèmiques de la Mediterrània, situades davant del port de Vilanova i la Geltrú, dins de l’Espai Marí Costes del Garraf.

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú

Butlletí