La consellera Jordà trasllada a l'executiu l'opinió del CADS "10 reptes per al desenvolupament sostenible de Catalunya"

20/02/2022 - 20:19

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible ha identificat una desena de reptes prioritaris per a la sostenibilitat del nostre país, en una anàlisi que es repetirà anualment i que incorporarà propostes estratègiques d’actuació per fer-hi front

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha traslladat aquest 15 de febrer al president i a la resta de membres del Govern el document d’opinió del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS)10 reptes per al desenvolupament sostenible de Catalunya”. Es tracta d’una opinió, emesa a iniciativa de l’organisme mateix, que identifica reptes relacionats amb l’adaptació al canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la transició energètica, la inclusió social, l’educació, la garantia d’oportunitats per a la infància, l’accés a l’habitatge, la igualtat de gènere i la no discriminació sobre el col·lectiu LGBTI+, la reindustrialització de l’economia i l’equilibri territorial.

El document identifica reptes de país, amb múltiples causes, i que requereixen solucions de múltiples actors i en diversos àmbits. La identificació dels deu reptes s’ha fet a partir de l'expertesa dels membres del Consell i de la informació que proporcionen els indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que calculen el CADS i l’Idescat des de 2020, seguint els criteris metodològics de Nacions Unides i d’Eurostat. També s’han tingut en compte estudis i informes encarregats per la Generalitat, com ara l’informe de l’Estat de la Natura, i institucions científiques i organitzacions de referència.

El CADS ha programat repetir aquest exercici amb periodicitat anual. Tot i que els reptes de l’edició presentada avui, corresponent a l’any 2021, tenen un caràcter estructural, en properes edicions el CADS pot incorporar-ne algun de conjuntural, si així ho considera el Consell. A més, a partir de l’edició 2022, inclourà una proposta d’entre tres i quatre actuacions estratègiques per abordar cadascun dels reptes i realitzarà un procés de consulta als membres de l’Aliança Catalunya 2030, tant per identificar els reptes com per proposar solucions. L’Aliança Catalunya 2030, creada al febrer de 2020 seguint un mandat del Parlament, està concebuda com un espai de treball conjunt d’organitzacions públiques i privades que treballen per accelerar l’assoliment dels ODS des de Catalunya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les iniciatives guanyadores, que han estat escollides entre 72 propostes presentades, han rebut un guardó que reconeix l’impacte mesurable en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), ja siguin iniciatives empresarials, socials i de mitjans de comunicació o projectes educatius.

Article

L’Ajuntament de Manresa ha publicat l’informe final sobre “El Repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Manresa”, que conté 175 fites locals per al 2030, repartides en cadascun dels ODS, entre les quals garantir un sostre digne per a tothom, treballar per eradicar la pobresa energètica, la creació de més zones verdes urbanes i el foment de la mobilitat a peu. L’objectiu de l’informe és alinear els plans i polítiques municipals amb cadascun dels 17 objectes de l’Agenda, seguint el mandat de l’ONU. En el cas de Manresa, s’ha afegit un 18è ODS, el de Cultura. El document s’ha elaborat a partir del procés participatiu amb la ciutadania i amb els agents locals, que van establir dos reptes prioritaris: que no hi hagi cap persona sense un sostre digne ni un subministrament de serveis bàsics eficaç i fomentar les energies renovables a Manresa.

Reportatge

© UNICEF/Omid Fazel L'aigua neta i les bones pràctiques d'higiene són essencials per a la salut dels infants de l'Afganistan.

L'aigua provoca guerres, apaga incendis i és clau per a la supervivència humana, però garantir-ne l'accés per a tothom depèn en gran mesura de millorar la cooperació, segons un nou informe publicat per les Nacions Unides.

Butlletí