Lleida tindrà una nova deixalleria municipal

12/01/2022 - 12:49

L'Agència Catalana de Residus ha concedit a la Paeria una subvenció de de 994.535,36 euros, que permetrà afrontar la construcció de les instal·lacions al carrer Vilanova de la Barca, al costat de l’N-240. Tindrà més capacitat i serveis que l'actual, amb espai destinat a fer tallers de sensibilització i per a la reparació i reutilització de materials i aparells.

Lleida disposarà d’una nova deixalleria municipal amb major capacitat i serveis que l'actual, i que permetrà fer una aposta decidida per la promoció de l'educació ambiental seguint criteris d'economia circular, és a dir, prioritzant la reducció en la producció de residus, la reutilització i el reciclatge.

El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha visitat l’indret en el qual s’ubicaran aquestes instal·lacions, a la zona industrial de la ciutat, en una finca de propietat municipal de molt fàcil accés i 5.000 metres quadrats de superfície, entre el carrer Vilanova de la Barca i la carretera N-240, a prop dels Magraners.

Pueyo ha destacat que la nova instal·lació es necessària davant les noves necessitats en la recollida i gestió dels residus de la ciutat de Lleida. “L’objectiu no és nomes proporcionar a Lleida una deixalleria adaptada a les circumstàncies actuals i a les dimensions de la ciutat, sinó també amb la voluntat d’implementar i posar en valor els criteris d’economia circular en els quals ens hem d’anar movent, prioritzant la reducció de residus, la reutilització i el reciclatge”, ha afirmat.

Per la seva banda, Rutllant ha destacat que “estem posant en marxa una baula d’aquesta cadena de l’economia circular, perquè el compromís mediambiental així ho exigeix i aquest espai, que potser hauríem de deixar d’anomenar deixalleria, contribuirà d’una forma significativa per assolir el repte d’assolir per l’any 2030 el valor del 70% del reciclatge a la ciutat, com a totes les ciutats europees”.

La construcció d’aquest nou equipament serà possible gràcies a la concessió d’una subvenció de l'Agència Catalana de Residus per un import de 994.535,36 €, en el marc de la “Resolució ACC/2321/2021, de 19 de juliol, de convocatòria de subvencions destinades a la implantació de deixalleries per al tractament dels residus municipals”. L’ajut cobreix la major part del pressupost del projecte, que està fixat en 1.073.510,97 euros. El termini d’execució de l’obra és de 24 mesos.

La deixalleria fixa principal de la qual es disposa actualment, situada a Pardinyes, fou construïda l’any 1998, a la vegada que es van construir les instal·lacions de la concessionària del servei de recollida i neteja viària de Lleida. Passats aquests 23 anys, la situació és molt diferent, i, degut al propi creixement de la ciutat i a les noves necessitats de reciclatge i reutilització de materials, s’ha quedat petita i no disposa de la capacitat per desenvolupar les funcions que requereix avui en dia una deixalleria. Les instal·lacions actuals s’aniran desmantellant durant els dos anys en què es construiran les noves.

Actualment, les deixalleries ja no són només centres de recepció i emmagatzematge de residus, com havia estat el seu objectiu inicial, sinó com a instal·lacions que han d’incloure una separació i triatge dels materials aprofitables amb una selecció, manipulació i reparació, i donar sortida a aquests materials a través de botigues de segona mà, contribuint així a l’economia circular.

Per altra banda, la recollida porta a porta iniciada l’any 2016 als establiments grans productors, al 2018 en els domicilis al barri de Ciutat Jardí-Vila Montcada, i l’any 2021 als barris de Pardinyes-Balàfia, ha creat la necessitat d’augmentar el paper de les deixalleries, ja que són un espai de recollida auxiliar necessari en qualsevol disseny de recollida model porta a porta.

La deixalleria actual tampoc està adaptada per a la recollida d’un residu com el fibrociment, element residual amb potencial risc contra la salut pública i que necessita d’uns requeriments específics de tractament que s’han de donar en la mateixa deixalleria. Per aquest motius, la nova deixalleria s’adaptarà a les noves necessitats en quant a gestió dels residus, tindrà una major superfície i millorarà els accessos. També disposarà d’una aula educativa per fer divulgació ambiental als centres educatius i a entitats ciutadanes que ho sol·licitin.

 

Recollida de residus

Es tracta d'una deixalleria considerada segons la norma tècnica sobre deixalleries del 2021 de l'Agència, com a de tipus gran, dissenyada per una població d’entre 150.000 i 200.000 habitants, amb major capacitat i més serveis que l’actual. El projecte planteja una deixalleria molt més urbana i menys industrial, pròxima al ciutadà, amb un gran espai per a vianants separat de la circulació de vehicles.

Disposaran de molls de descàrrega i carretons per transportar els residus al seu contenidor corresponent (material orgànic, fusta, paper i cartró, vidres, restes d'obres menors, tèxtils, ferralla i plàstics).

També hi haurà un espai cobert per emmagatzemar els voluminosos (mobles i matalassos, per exemple) amb una zona de desballestament, i espais tancats adequats per a la recollida correcta i segura d'amiant, d'aparells electrònics, pneumàtics, agulles i punxants i altres residus especials (com fluorescents, piles, bateries, olis de cotxe, frigorífics, pintures i radiografies, entre d'altres).

Es preveu una façana integrada a l'entorn, amb una gran zona verda, que entra dins l'espai de la deixalleria i un tancament que mantingui la seguretat de les instal·lacions però que s'integri amb la zona verda i amb la ciutat.

 

Educació ambiental

El projecte dona una especial rellevància a les activitats de sensibilització i promoció de l'economia circular, seguint els criteris de jerarquia de residus per tal de reduir al màxim els que arriben als abocadors, com marquen les directives mediambientals europees. La prioritat ha de ser la reducció de residus, seguida de la reutilització i, només quan aquesta no és possible, el reciclatge.

És per aquest motiu, que la nova deixalleria incorporarà una aula ambiental per a poder dur a terme visites i tallers de sensibilització ambiental a les instal·lacions, una zona destinada a reparació d'aparells, botiga de segona mà i espai d'intercanvi, per potenciar la reutilització dels residus. En aquest mateix àmbit s'integren també tres zones verdes.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Acte
16/03/2024 - 00:00
Diverses poblacions d'Osona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí