El tractament dels residus orgànics recollits selectivament durant els últims 25 anys evita l'emissió d'1,5 milions de tones de CO2

25/11/2021 - 11:34

En els darrers 25 anys Catalunya ha recollit selectivament 6,5 tones de residus orgànics i, gràcies al seu tractament per a fer-ne compost, “s’ha evitat l’emissió d’1.476.422 tones de CO2 equivalent (CO2eq) a l’atmosfera si haguessin anat cap a l’abocador”. Tenint en compte que un turisme mitjà que circula 10.000 quilòmetres a l’any emet una tona de CO2eq, en un quart de segle s’ha produït un estalvi equivalent al que emeten 1.476.422 cotxes. Així ho ha explicat aquest dissabte la secretària d’Acció Climàtica, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, durant la celebració del 25è aniversari de la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), la primera d’aquest tipus que es va posar en marxa al país.

Barnadas s’ha referit a la necessitat de fer una aposta de futur per “donar la màxima circularitat dels residus com a recursos” i, en el cas de la fracció orgànica d’aquests residus “pel seu tractament per a obtenir un recurs, el compost, que retorna a la terra”. La secretària, acompanyada del Director de l’ARC Isaac Peraire, ha intervingut en l’acte juntament amb el vicepresident de l’àrea d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, i de l’alcalde de Torrelles de Llobregat, Ignasi Llorente, ha explicat que cal que la recollida selectiva d’aquesta fracció sigui d’alta eficiència, tant en els municipis grans, incloses les grans ciutats, com en els petits. A més, el compostatge hauria de ser “de proximitat”, o “de quilòmetre zero”, i “d’excel·lent qualitat”, per obtenir un producte òptim per fertilitzar els sòls agrícoles.

La secretària també ha volgut destacar que “l’orgànica, recollida i tractada separadament, contribueix a la lluita contra el canvi climàtic”. L’any 2020 es van recollir 414.141 tones de matèria orgànica a través de la recollida selectiva dels residus domèstics a tot Catalunya. Els municipis que aconsegueixen una separació més eficient i eficaç són els que realitzen la recollida porta a porta. Actualment ja són més de 300, la majoria, petits, els que s’han decidit per aquest sistema. Barnadas ha encoratjat els més grans a “avançar perquè també apostin per al porta a porta, com ha fet Berga” i ha volgut donar suport a “les grans ciutats que fan passos ferms cap a sistemes de recollida mes eficients, com són Lleida i Barcelona”, que “han estat ciutats valentes”.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí